Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hockeyprofiler protesterar mot förbundet

Flera tunga hockeyprofiler går till attack mot Svenska ishockeyförbundet och ifrågasätter behandlingen av en tidigare medarbetare.
Bland profilerna i uppropet finns Börje Salming, Anders Hedberg och Bengt-Åke Gustafsson.
Ishockey • Publicerad 17 april 2020
Börje Salming är en av profilerna som protesterar mot Svenska ishockeyförbundets behandling av en medarbetare. Arkivbild.
Börje Salming är en av profilerna som protesterar mot Svenska ishockeyförbundets behandling av en medarbetare. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stormen mot Svenska ishockeyförbundet fortsätter och nu går flera tunga namn ut i ett öppet brev – som bland annat Aftonbladet och Expressen tagit del av – och protesterar mot att en medarbetare på förbundet blev av med jobbet den sista mars.

Personen sades formellt upp på grund av arbetsbrist – som enda medarbetare på förbundet. Men enligt Aftonbladet ska en av anledningarna ha varit att medarbetaren låg bakom en polisanmälan som gjordes mot en person på förbundet för sexuellt ofredande. Uppgifter som även TT har.

Annons

Totalt 34 hockeyprofiler står bakom brevet, däribland före detta storstjärnor som Börje Salming, Anders Hedberg, Mats Näslund och Bengt-Åke Gustafsson samt framgångsrika förbundskaptener i Tre Kronor som Curt Lundmark, Kent Forsberg och Hardy Nilsson.

De kräver i ett upprop till Svenska ishockeyförbundets styrelse att beslutet snarast ska omvärderas och skriver bland annat: "Vi uppfattar förbundets agerande som synnerligen inhuman behandling av NN (medarbetarens namn) och vädjar till förbundet att göra om och göra rätt".

I tisdags avslöjade SVT också anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på kansliet. Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sade i en intervju med TT i onsdags att det är upp till kansliledningen och fackklubben att reda ut motsättningarna, men erkände:

– Det här är inte alls bra och det skadar vårt anseende.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons