Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högsta konkurssiffran på tio år

Som väntat steg antalet konkurser kraftigt under mars till den högsta siffran på över tio år i coronakrisens fotspår.
I de hårdast drabbade sektorerna, hotell- och restauranger samt transportbranschen, var ökningarna över 100 procent, jämfört med samma månad i fjol.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2020
Antalet konkurser ökade i mars. Totalt gick 655 bolag i konkurs vilket innebär den högsta konkurssiffran på tio år. Arkivbild.
Antalet konkurser ökade i mars. Totalt gick 655 bolag i konkurs vilket innebär den högsta konkurssiffran på tio år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Totalt gick 655 bolag i konkurs i mars, jämfört med 533 företag i samma månad i fjol. Det är den högsta siffran på tio år, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

De bolag som gick i konkurs i mars hade totalt 2 700 anställda. I mars förra året drabbades 1 500 anställda av konkurser.

Annons

– Det tog fart runt den 20 mars och sen har det accelererat, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsbolaget UC, som tagit fram statistiken.

"Första vågen"

I hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 123 procent och i transportsektorn med 105 procent jämfört med mars i fjol.

– I åkeribranschen finns många taxibolag och de står i princip still nu, säger Richard Damberg.

Han konstaterar att många av konkurserna drabbat bolag som haft svag ekonomi redan tidigare.

– Det är bolag som redan hade en låg kredtivärdighet som nu kastat in handduken. Det här är bara första vågen, säger Richard Damberg.

Detaljhandeln sticker ut

I mitten av mars började också antalet företagsrekonstruktioner öka kraftigt. Det är när verksamheten i sig anses sund men bolaget får problem att betala skulder och långivarna är beredda att diskutera att fordringarna skrivs ned.

I genomsnitt inleddes fem rekonstruktioner om dagen under månaden vilket kan jämföras med ett bolag var tredje dag under förra året, enligt UC.

I nästan alla branscher ökar konkurserna. Företag inom handel med motorfordon och service samt detaljhandeln går mot strömmen. I detaljhandeln minskade konkurserna med 17 procent i mars jämfört med motsvarande period i fjol.

– Detaljhandeln har gått i motsatt riktning tidigare år men den här månaden ser vi en lättnad. Jag tror att det handlar om dagligvaruhandeln där små livsmedelsbutiker fått ett litet uppsving när hyllorna gapat tomma i större köpcentrum, säger Richard Damberg.

Fakta: Konkursutveckling, branscher

Utveckling i procent.

BranschFörändring i mars jämfört med samma månad i fjolByggindustri20Detaljhandel-17Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik31Restaurang och hotell123Partihandel28Transport105Bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster39Information och kommunikation25Andra serviceföretag25Handel med motorfordon och service-28

Källa: UC

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons