Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Höll 18-åring som slav - döms till fängelse

Den 37-årige mannen lurade en 18-årig flicka från Rumänien att komma till Sverige. Här höll han henne sedan inspärrad under slavliknade förhållande i flera månader. Nu har han dömts till fängelse för människohandel och våldtäkt.
Brott • Publicerad 9 april 2020
"Det är en unik dom där en man haft en flicka som en personlig slav", säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet. Arkivbild
"Det är en unik dom där en man haft en flicka som en personlig slav", säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet. ArkivbildFoto: Naina Hel n Jåma/TT

Den 36-årige mannen fick kontakt med flickan i Rumänien. Han åkte dit och tog henne till Sverige med hjälp av löften och hot. Flickan anlände i september 2019. Men livet i Sverige blev inte vad hon trott.

Mesta tiden fick hon sova instängd i en handikapptoalett i en lokal på Hisingen i Göteborg. Hon fick sköta hushållssysslor åt mannen och utnyttjades av honom sexuellt. Hon var ständigt utsatt för misshandel då mannen bland annat skar henne med kniv, rispade henne med en skruvmejsel och slog henne med en kabel.

Avsikt att sälja

Annons

– Vi utesluter inte att tanken var att han hade för avsikt att sälja henne till andra män, säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet.

Men en misshandel kunde observeras av några grannar som larmade polisen. Och så kunde allt rullas upp.

– Det är ett otroligt allvarligt brott och det krävs en bred samverkan mellan många aktörer för att lyckas stoppa den här typen av brottslingar, säger Per Björkman.

Utvisas ur landet

Mannen dömdes nyligen av Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse för människohandel, grov våldtäkt, olaga hot, ofredande och misshandel. Mannen ska även betala 270 000 kronor i skadestånd till flickan. Dessutom ska han efter avtjänat straff utvisas ut landet.

– Flickan har fått hjälp via en internationell organisation som hjälper människohandelsoffer. Hon har även mycket hjälp från Socialtjänsten i Sverige, säger Per Björkman.

Mannen har överklagat den fällande domen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons