Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hon sköts genom fönstret – nu åtalas två

Männen öppnade eld in i lägenheten i Vällingby med automatvapen. 19 skott träffade och dödade en 18-årig kvinna – som inte var måltavlan.
Nu åtalas två män för mord och mordförsök.
Brott • Publicerad 8 april 2020
Två män, 23 och 30 år gamla, åtalas för att ha skjutit en 18-årig kvinna till döds i en lägenhet i Vällingby i augusti förra året. Arkivbild.
Två män, 23 och 30 år gamla, åtalas för att ha skjutit en 18-årig kvinna till döds i en lägenhet i Vällingby i augusti förra året. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De två åtalade männen, 23 och 30 år gamla, anklagas för att ha skjutit en 18-årig kvinna till döds i en lägenhet i Vällingby i slutet av augusti förra året. De åtalas också för försök till mord på en 33-årig man som var anhörig till kvinnan och som befann sig i samma lägenhet.

– Anledningen var att de egentligen ville skjuta en man som var där men han skadades inte utan det var bara hon, säger åklagaren Maria Hävermark.

Taxichaufför skadades

Annons

Skott avlossades med två automatvapen och kvinnan träffades enligt åtalet av 19 skott och avled. Bakgrunden var en konflikt som kulminerat dagarna före, men motivbilden är ingenting som åklagaren vill gå in på utan kommer att presentera under tingsrättsförhandlingarna. Hävermark beskriver samtliga åtalade som före detta kompisar till den 33-årige mannen.

Två veckor efter Vällingbyskjutningen inträffade ett nytt mordförsök mot mannen i Nacka.

– Han sitter i en taxi och väntar på någon och då kommer det en bil körande. Han klarar sig men taxichauffören blir skadad, säger Maria Hävermark.

Ögat bortskjutet

Sju lägenheter låg i kulornas riktning och i en av dem träffades en man i huvudet. Han klarade sig men fick sitt ena öga bortskjutet. Åklagaren beskriver det som att han hade en fruktansvärd otur. Ytterligare sex målsägande finns i samband med kulregnet i Nacka.

Ytterligare en man åtalas för försök till grovt vapenbrott för att ha försökt ta hand om vapnen som kastats efter skjutningen i Nacka.

– Det är en hel del teknisk bevisning som har med telefoni att göra och en hel del förhör. Det är klart att jag menar att bevisningen räcker, säger Maria Hävermark.

Alla åtalade nekar till brott. Rättegången inleds den 20 april och planeras pågå i uppemot 12 dagar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons