Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hopp om färre döda än beräknat i USA

Det finns tecken på att den så kallade smittspridningskurvan börjar plana ut i USA, enligt Vita husets rådgivare.
President Donald Trump tror att färre än 100 000 människor kommer att dö.
USA • Publicerad 10 april 2020
Smittskyddsexperten Anthony Fauci i fokus – i bakgrunden av president Donald Trump.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci i fokus – i bakgrunden av president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vårdplatser på rad i ett fältsjukhus i Detroit. Bilden är tagen den 6 april.
Vårdplatser på rad i ett fältsjukhus i Detroit. Bilden är tagen den 6 april.Foto: Carlos Osorio/AP/TT

I statistiken börjar man se att siffrorna går ned och att läget stabiliseras, säger Anthony Fauci, som är chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och också del av Vita husets särskilda arbetslag mot coronaviruset.

Experterna jämför med Italien.

Annons

– För första gången kan man i USA se att det börjar jämna ut sig i den logaritmiska fasen, som det gjorde i Italien för ungefär en vecka sedan. Detta ger oss hopp, säger rådgivargruppens samordnare Deborah Birx.

Över 18 000 människor har avlidit efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 i USA så här långt.

Trump tog täten

Vid den dagliga presskonferensen i Vita huset tog president Donald Trump till orda före de sakkunniga rådgivarna och sade att han inte tror att fler än 100 000 människor kommer dö till följd av viruset i USA, vilket tidigare prognosticerats.

Enligt Trump har myndigheternas rekommendationer och åtgärder gett resultat. Han säger också att delstaterna inte längre vädjar om federalt stöd till smittskyddsåtgärder.

– Det ser bra ut på alla sätt och vis. Det ser bra ut med respiratorer, det ser bra ut med skyddsutrustning, vi har ytterligare flygplanslaster på väg. Men vi får inga fler samtal från guvernörer för närvarande, säger presidenten.

Nästa vecka kommer USA:s regering göra ett tillkännagivande om landets ekonomiska bidrag till Världshälsoorganisationen (WHO), meddelar Trump. Han anklagade nyligen FN-organet för att springa Kinas ärenden och hotade att dra in USA:s ekonomiska stöd.

USA står för ungefär en femtedel av WHO:s finansiering. Förra året handlade det om motsvarande ungefär 5,5 miljarder kronor.

Görs andra bedömningar

I merparten av USA:s 50 delstater beordras invånarna för närvarande att stanna hemma om inte särskilda skäl föreligger. Det finns också federala riktlinjer om att människor bör hålla sig hemma och på avstånd från varandra och dessa gäller till en början i 30 dagar.

Om dessa slutar gälla ser myndigheter ett mörkare scenario än det president Donald Trump förutspår: Smittspridningen väntas då snabbt ta ny fart och antalet döda skulle överstiga 200 000, enligt prognoser som tagits fram inom departementet för inrikes säkerhet och vårddepartementet, som The New York Times tagit del av.

Den beräkningen gäller ett läge där skolorna hålls stängda fram till sommaren, en fjärdedel av arbetskraften håller sig hemma och människor håller sig ifrån varandra i hög grad. Om inga begränsningar hade införts alls från första början beräknas det att så många som 300 000 människor skulle ha kunnat dö.

Vid pressträffen sade Donald Trump att varken han eller hans rådgivare tagit del av dessa beräkningar. Han meddelade dock att en arbetsgrupp ska sättas samman för att förbereda för att begränsningar lyfts.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons