GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hudcancer ska kunna upptäckas med plåster

Medicin • Publicerad 14 september 2019
Forskare försöker utveckla ett plåster som ska kunna användas för att upptäcka hudcancer. Arkivbild.
Forskare försöker utveckla ett plåster som ska kunna användas för att upptäcka hudcancer. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Forskare vid Malmö universitet försöker utveckla ett plåster för att enklare och snabbare diagnostisera hudcancer, rapporterar . Tanken är att plåstret ska kunna användas i stället för vävnadsprov.

– Plåstret skulle kunna klistras på människors hud, när de till exempel går till ett apotek. Sedan lämnas plåstret tillbaka till apoteket efter en halvtimme för att analyseras, säger Tautgirdas Ruzgas, professor i biomedicinsk teknologi.

Hudcancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och vården får allt fler fall av hudförändringar att undersöka. Enligt Ruzgas leder ungefär hälften av undersökningarna till att man tar vävnadsprov som skickas för analys.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.