Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrotten: En halv miljard räcker inte

En halv miljard kronor räddar idrotten fram till månadsskiftet.
Men mer statligt stöd än så får inte Riksidrottsförbundet (RF) förrän tidigast efter sista juni.
Allmänt • Publicerad 7 april 2020
Barn- och ungdomsidrotten är prioriterad när Riksidrottsförbundet ska fördela 500 miljoner kronor i statligt stöd under coronakrisen. Arkivbild
Barn- och ungdomsidrotten är prioriterad när Riksidrottsförbundet ska fördela 500 miljoner kronor i statligt stöd under coronakrisen. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

I den pågående ekonomiska krisen, orsakad av coronapandemin, går den svenska idrottsrörelsen miste om 500 miljoner kronor i mars och april, har Björn Eriksson tidigare sagt. Därför var det ett välkomnat besked när regeringen den 20 mars föreslog ett stödpaket på just 500 miljoner kronor till idrotten.

Två månader extra

Men även om pengarna snart kan vara på väg – riksdagen väntas rösta igenom förslaget på onsdagen – är det inte riktigt så bra för idrotten som vid första anblick.

Annons

Pengarna ska nämligen räcka ytterligare två månader, fram till den 30 juni.

– Vår kalkyl var mycket riktigt till och med sista april. Nu säger vi att vi ska försöka klara första halvåret, för vi känner också ett samhällsansvar i det här. Men om det här spinner in på andra halvåret, då blir konsekvenserna så pass omvälvande att då får vi komma tillbaka till regeringen för den perioden, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Pengarna räcker inte

Den halva miljarden i ökat anslag måste därför fördelas noggrant. Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras, säger Eriksson, liksom förbund och föreningar som annars riskerar att gå under.

– Vi känner en oro, och det har att göra med det som är basen i det här, och det är framför allt den ideella verksamheten med alla evenemang som anordnas av våra 19 000 idrottsföreningar. Det känner jag en genuin oro för och därför är det så viktigt att man beaktar det som går till barn- och ungdomsidrotten, så att vi inte bara fångar de stora evenemangen. För om man lägger ihop alla de här små bäckarna så blir det en mäktig flod, om oturen är framme.

Exakt hur pengarna ska fördelas hoppas han ha klarhet i vid månadsskiftet april–maj. Den dystra verkligheten är dock den här, säger han: 500 miljoner kronor är inte tillräckligt.

– Vi får se vad våra kalkyler visar. Men att det är för stora kostnader för att kompensera alla, det torde vara ostridigt. Däremot, eftersom vi får bidrag medan andra får lån, så har vi också ett samhällsansvar att göra så gott vi kan. Vi ska försöka klara oss på de här 500 miljonerna.

Fakta: RF:s riktlinjer för stödpengarna

1) Föreningen eller förbundet ska vara anslutet till Riksidrottsförbundet.

2) Evenemang och verksamheter som skulle ägt rum mellan den 12 mars och den 30 juni kan kompenseras.

3) Faktiska kostnader för evenemang och verksamheter kan kompenseras.

4) Uteblivna publikintäkter och reducerat antal deltagare kan kompenseras.

5) Kompensationen som delas ut ska relateras till föreningens/förbundets totala omsättning.

6) Löner och arvode ersätts inte.

7) Uteblivna pengar från sponsoravtal eller medieavtal ersätts inte.

8) Förening/förbund kan inte få ersättning för samma sak från både kommunen och regeringens stödpaket.

9) Ju högre belopp som efterfrågas, desto större krav på verifikation och redovisning till RF.

10) De som söker bidrag ska redovisa kostnadsbesparingar på grund av coronaviruset för hela verksamheten.

Källa: SVT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons