Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrotten får miljonstöd i förskott

Svensk idrott har drabbats hårt av coronautbrottet.
Nu får föreningar tidigare utbetalning av spelbolagspengar för att lindra den ekonomiska smällen.
Allmänt • Publicerad 15 april 2020
Ungdomsidrotten får tidigare utbetalning av sponsorpengar från Svenska Spel för att mildra den ekonomiska krisen. Arkivbild.
Ungdomsidrotten får tidigare utbetalning av sponsorpengar från Svenska Spel för att mildra den ekonomiska krisen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Svenska Spel delar varje år ut drygt 50 miljoner kronor till idrottsföreningar runt om i landet. Bolagets kunder påverkar vart sponsorbidragen, de så kallade gräsrotspengarna, går genom att välja sina favoritföreningar som mottagare.

I vanliga fall betalas pengarna ut i november, men i år kommer en del av beloppen redan nu. 20 miljoner kronor fördelas mellan 3 600 föreningar.

Annons

"Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av coronapandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Fotbollen får mest pengar, 11 miljoner kronor. Därefter kommer ishockeyn med 3 miljoner och handbollen med 1 miljon. Pengarna ska gå till föreningarnas ungdomsverksamhet.

"Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att förskottsutbetalningen hjälper en bit på vägen", säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel.

Inställda evenemang, matcher och cuper, samt begränsningar för hur träning kan genomföras samtidigt som hyror och löner till spelare och personal måste betalas har drabbat idrotten ekonomiskt. Den 20 mars utlovade regeringen 500 miljoner kronor i stöd, men Björn Eriksson har sagt att pengarna inte räcker för att täppa till alla håll i idrotts-Sverige.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktighet. Rätt är att Svenska Spel delar ut drygt 50 miljoner kronor årligen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons