Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IMF räknar med depression

Internationella valutafonden (IMF) räknar med att den globala ekonomin krymper med tre procent i år på grund av coronapandemin. Prognosen för svensk del är ännu sämre, nästan sju procent.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2020
Kristalina Georgieva, vd för Internationella valutafonden (IMF). Arkivbild.
Kristalina Georgieva, vd för Internationella valutafonden (IMF). Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

IMF ser framför sig en djup recession i år. Europa drabbas hårdast, enligt IMF:s ekonomer. I eurozonen räknar man med att tillväxten krymper med 7,5 procent, siffror som inte setts till sedan 1930-talets depression. Före virusutbrottet räknade IMF med en tillväxt i eurozonen på 1,3 procent under 2020.

För svensk del beräknas BNP-nedgången i år bli 6,8 procent vilket är det sämsta utfallet bland de skandinaviska länderna.

Annons

Under kommande år beräknas det dock ske en återhämtning med 5,2 procent för svensk del, betydligt bättre än till exempel Norge där BNP spås återhämta sig 2,9 procent.

För USA:s del väntas BNP i år krympa med 5,9 procent.

I den nuvarande bedömningen räknar IMF med en återhämtning nästa år och att den globala ekonomin då växer med 5,8 procent. Eurozonens BNP väntas växa med 4,7 procent 2021 och i USA också med 4,7 procent.

Bedömningarna bygger bland annat på att virusspridningen avtar och att man kan återgå till en mer normal ekonomisk aktivitet under andra halvåret. Men IMF understryker att utfallet kan bli mycket värre om så inte blir fallet. Om ländernas nedstängningar förlängs kan det få betydande negativa effekter för ekonomin, likaså om ett nytt utbrott av covid-19 får fart under nästa år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons