Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indien förlänger världens största nedstängning

Den största nedstängningen i världen förlängs till minst den 3 maj, meddelar Indiens premiärminister Narendra Modi.
Indien • Publicerad 14 april 2020
En kvinna som vägrat stanna vid en kontroll i delstaten Uttar Pradesh grips av polisen.
En kvinna som vägrat stanna vid en kontroll i delstaten Uttar Pradesh grips av polisen.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

1,3 miljarder människor i det folkrika landet omfattas av restriktionerna som började gälla för tre veckor sedan. De skulle inledningsvis minst gälla till i natt men förlängs nu med tre veckor till.

Flera delstater hade redan tidigare meddelat att nedstängningen skulle förlängas.

Annons

Restriktionerna i Indien har lett till att miljoner arbetare förlorat sina jobb och tusentals människor har tvingats ta sig tiotals mil till sina hemorter, ofta till fots. En del har avlidit på vägen och andra rapporterats ha tagits illa emot i sina hemorter. En del har fastnat i städer under dåliga förhållanden.

Landet har fått kritik av vissa experter som anser att inte tillräckligt många coronavirustester gjorts. Runt 10 000 fall av smittade och 339 döda har rapporterats, men siffrorna befaras skjuta i höjden och överbelasta det bristfälliga sjukvårdssystemet.

Bönder har uppgett att det råder brist på arbetare som kan arbeta med skörden samtidigt som tusentals lastbilar inte får köra på grund av restriktionerna. En organisation som samlar arbetsgivare inom restaurangbranschen har varnat för "oroligheter" om branschen inte får ekonomisk hjälp.

Redan före pandemin hade Indien de högsta arbetslöshetssiffrorna på flera årtionden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons