Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Ingen match är värd att riskera livet för"

Vänta med fotbollen tills läget är säkert.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino är tydlig i sitt budskap till världens förbund.
Fotboll • Publicerad 10 april 2020
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Coronapandemin har satt stopp för nästan all fotboll världen över. Just nu spelas det bara ligafotboll i Vitryssland, Tadzjikistan, Burundi och Nicaragua.

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) framhäver att de vill uppmana alla länder och turneringar att sätta hälsan först.

Annons

– Jag kan inte understryka det nog. Ingen match, ingen tävling, ingen liga är värd att riskera ett enda människoliv för, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino i ett videomeddelande.

Det är oklart när de stora fotbollsligorna i Europa kan fortsätta. Bundesliga kan vara i gång igen redan i maj, men chefen för tysk ligafotboll, Christian Seifert, tror inte på några matcher med publik före 2021.

– Det hade varit mer än oansvarigt att tvinga tävlingar till att fortsätta om det inte är 100 procent tryggt, säger Infantino.

– Om vi måste vänta lite längre så gör vi det. Det är bättre att vänta än att ta några risker, fortsätter han.

Turkmenistan återupptar säsongen den 19 april och ansluter därmed till en liten skara nationer där det spelas fotboll mitt i coronakrisen.

Infantino menar att fotbollsförbund som sliter ekonomiskt på grund av pandemin kommer få hjälp från Fifa.

– Vi är i en väldigt stark ekonomisk position, men våra reserver är inte Fifas pengar. Det är fotbollens pengar. Så när fotbollen är i nöd måste vi fundera på vad vi kan göra för att hjälpa till. Det är vårt ansvar och vår plikt, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons