Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Basketförbundet om RF:s besked: "Besvikna"

Inga stödpengar från regeringen förrän till midsommar.
Beskedet mottogs med besvikelse hos Svenska basketbollförbundet – som inte blev nöjdare efter Riksidrottsförbundets förklaring.
Sport • Publicerad 17 april 2020
Landets idrottsföreningar får vänta till midsommar innan regeringens krispengar börjar fördelas. Arkivbild.
Landets idrottsföreningar får vänta till midsommar innan regeringens krispengar börjar fördelas. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Mats Carlson, ordförande i Svenska basketbollförbundet, säger att landets basketklubbar behöver ta del av regeringens stödpaket till idrotten så fort som möjligt. Arkivbild.
Mats Carlson, ordförande i Svenska basketbollförbundet, säger att landets basketklubbar behöver ta del av regeringens stödpaket till idrotten så fort som möjligt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Riksidrottsförbundet (RF) och idrottsministern Amanda Lindh meddelade på fredagsmorgonen att statens stödpaket till idrotten kommer att betalas ut först till midsommar.

Sedan tidigare är det klart att idrotten får 500 miljoner kronor i krisstöd under coronapandemin, men många hade hoppats att pengarna skulle delas ut mycket tidigare.

Annons

I Svenska basketbollförbundet var besvikelsen påtaglig. För TT meddelade ordföranden Mats Carlsson att han förväntade sig en förklaring från RF – som senare på eftermiddagen kallade landets 72 specialidrottsförbund till ett informationsmöte.

– Förklaringen är att man vill säkerställa att det ska bli en så rättvis fördelning som möjligt, säger Carlson efter att mötet med RF avslutats.

TT: Och det tar tid, helt enkelt?

– Ja. Det tar en väldans tid.

Förslaget: delbetalningar

Nej, förklaringen har inte direkt dämpat Carlsons oro. Tillsammans med basketförbundet har han nu föreslagit en delbetalning till idrottsrörelsen, detta så att ekonomiskt hårt ansatta föreningar kan ta del av statens stödpaket tidigare.

– Med tanke på att vi redan den 20 mars fick besked om de här 500 miljonerna så är det klart att vi blev lite besvikna att det ska dröja till midsommar innan det blir någon utbetalning. Vi hade i så fall gärna sett att man införde delbetalningar.

– Vi har framfört våra synpunkter och önskemål till RF. De kommer säkert återkomma senast på måndag.

TT: Överlever basketklubbarna fram till midsommar utan delbetalningar?

– Det hoppas jag. Utan att veta hur det ser ut i varje enskild förening. Men jag vet att alla gör allt de kan för att spara varenda krona just nu. Det intressanta är hur det kommer se ut när vi är igenom allt det här till nästa säsong.

TT: Vad kan ni i förbundet göra för att underlätta för klubbarna?

Annons

– Vi ser över alla kostnader som finns. Vi har en konstruktiv diskussion med våra föreningar för att se vad som kan göras. Kan vi sänka kraven eller göra det billigare... Vi har ett bra samarbete och vi på förbundet kommer göra vad vi kan för att förbättra situationen, så klart, säger Mats Carlson.

Innebandyn positiv

Svenska innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl köper däremot tidsplanen. Hon satt med i den referensgrupp som RF-ordföranden Björn Eriksson skapade när beskedet kom att idrotten skulle kompenseras i coronakrisen.

– De skäl som angetts för att ha den här tidshorisonten är ändå kloka. Det är en jättesvår och jättekomplex uppgift att fördela de här pengarna. Det viktigaste är att de fördelas på ett sätt som gör att så många som möjligt klarar sig igenom den här krisen, säger Bergendahl.

TT: Räcker det här eller behövs fler insatser från regeringen?

– Det är väldigt svårt att svara på. Om jag pratar för innebandyns del så börjar säsongen i höst, och under vår och sommar är det väldigt många stora cuper och ungdomsturneringar som genererar en hel del pengar. Vi vet ännu inte hur effekterna blir av att de inte kan hållas, men det är klart att blir det här långvarigt så kommer det att behövas mer pengar om föreningarna ska klara sig, säger Bergendahl.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons