Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inställd operation ska inte riskera sjukpeng

Sjukskrivna som väntar på operation eller behandling ska inte riskera att mista sjukpenningen efter 180 dagar på grund av att behandlingen ställs in på grund av coronatrycket på vården. Det står klart efter ett beslut från Försäkringskassan, något som Ekot var först att rapportera om.
Sjukpenning • Publicerad 2 april 2020
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har fört en dialog om det med Försäkringskassan och de har instämt i den bedömning vi gör, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Enligt det rättsliga ställningstagande som myndigheten nu har tagit skulle det vara oskäligt, som det heter på juristspråk, att dra in sjukpenningen efter 180 dagar på grund av att en sjukskrivens operation eller behandling har ställts in på grund av det pressade läget som coronakrisen satt många regioner i.

Annons

– Även om operationen skjuts upp så kommer de att kunna behålla sjukpenningen efter dag 180, säger socialförsäkringsministern.

Liknande förslag, om att det skulle vara oskäligt att dra in sjukpenningen efter 180 och tvinga någon att söka arbete bredare, har förts fram av en utredning som kom i vintras. Men en tillfällig lösning blev akut på grund av coronakrisen, enligt regeringen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons