Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ja för paket med a-kasselättnad och hyresstöd

Riksdagen säger ja till att lätta på reglerna för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, möjligheter till hyresstöd för företagare samt en miljard i stöd för kultur och idrott.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2020
Riksdagen har klubbat igenom ännu ett krispaket, bland annat med regler som gör det lättare att kvalificera sig för a-kassaersättning. Arkivbild.
Riksdagen har klubbat igenom ännu ett krispaket, bland annat med regler som gör det lättare att kvalificera sig för a-kassaersättning. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Förslagen finns alla i en av de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram de senaste veckorna. I paketet finns även att fribeloppet för arbetsinkomster inom CSN tas bort tillfälligt under 2020, för att läkarstudenter och andra studerande ska kunna hoppa in i exempelvis vården utan att riskera minskade studiemedel.

Det ska under 2020 bara krävas tre månaders medlemskap i en a-kassa för att kunna klara det så kallade medlemsvillkoret för ersättning. Villkoret för hur många timmar en person ska ha arbetat för att kunna få ersättning sänks också. Samtidigt höjs det högsta beloppet en person kan få som arbetslös till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Det lägsta beloppet höjs också.

Annons

Detaljerna för flera av stöden mejslas nu ut, efter riksdagens beslut, i regeringskansliet. Det gäller bland annat hyresrabatten till företagare inom sällanköpshandel, hotell och restaurang samt ytterligare hårt drabbade branscher. Om hyresvärden går med på en sänkning av hyran till hälften kan staten, i efterhand, ersätta värden med halva den kostnaden. Fem miljarder avsätts till rabatter.

På kulturdepartementet pågår arbete med förordningar och uppdrag för hur det extra stödet till kultur och idrott, en halv miljard vardera, ska fördelas.

Paketet rymmer också 5 miljarder för Socialstyrelsen i ökad ram för att handla upp skyddsutrustning, intensivvårdsutrustning och annan viktig materiel för virusbekämpning samt 1 miljard för ökade coronatester.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons