Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jättelast med undermåliga munskydd stoppas

Hundratusentals andningsskydd som skickats ut till Sveriges regioner har stoppats då de inte håller måttet.
Mycket utrustning som skickas hit beskrivs som rena rama fuskprodukter.
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2020
Skyddsmasker som skickades ut till många regioner visade sig sedan inte hålla måttet och stoppades av Socialstyrelsen. Bilden visar personal vid infektionsmottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg, i ansiktsskydd av okänt slag. Arkivbild.
Skyddsmasker som skickades ut till många regioner visade sig sedan inte hålla måttet och stoppades av Socialstyrelsen. Bilden visar personal vid infektionsmottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg, i ansiktsskydd av okänt slag. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Andningsskydd – ett slags munskydd – hade delats ut till 13 regioner och hann komma till användning innan Socialstyrelsen ingrep, rapporterar Aftonbladet. Flera flygplanslaster med material har anlänt för att bidra till arbetet mot coronaviruset.

– Det är rena förfalskningar och piratkopior som säljs till regionerna just nu. Det är också därför som det är svårt att sålla mellan alla frivilliga som vill hjälpa till med materiel. Vi kan inte separera de seriösa från dem som vill tjäna pengar, säger en myndighetskälla till tidningen.

Annons

200 000 CE-märkta masker hade skickats ut till regioner som begärt stöd, men när Socialstyrelsen sedan testade dem visade de sig inte ha den filtertäthet som krävs av ett skydd av så kallad FFP2-klass, rapporterar Dagens Nyheter.

Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson säger till DN att varje region ska kvalitetssäkra produkterna, men att alla inte har möjlighet att göra det så snabbt.

Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledare i region Östergötland, säger att ansvaret ligger på Socialstyrelsen. Regionen tog emot 20 000 skydd som plockats ut ur förråden.

Många misstänks dock ha kommit till användning. Det är väldigt allvarligt, säger Rickard Lundin till DN:

– Oacceptabelt. Jag förstår att personalen kan känna oro men vi reagerade så snabbt vi någonsin kunde. Vi har redan inlett en diskussion med Socialstyrelsen om det som hänt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons