Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johnson sitter upp – men kvar på intensiven

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är kvar i intensivvård men tillståndet är bättre.
Storbritannien • Publicerad 8 april 2020
Journalister väntar utanför St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Journalister väntar utanför St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Efter att den 55-årige Johnson tillbringat sin andra natt på intensivvårdsavdelningen på St Thomas' Hospital i London beskrivs hans tillstånd som stabilt.

– Det senaste från sjukhuset är att premiärministern stannar kvar i intensivvård där hans tillstånd förbättras. Jag kan också berätta för er att han har suttit upp i sängen och engagerat sig positivt med vårdpersonalen, säger finansminister Rishi Sunak.

Annons

Det brittiska dödstalet steg på onsdagen till 7 097, en ökning med 938, enligt hälsodepartementet. Nära 61 000 har testat positivt för coronaviruset.

Andas själv

Den virussjuke Johnson får andningshjälp, fast han kan andas själv, enligt en talesperson. Premiärministern arbetar inte, men han kan kontakta de han behöver kontakta.

– Han är vid gott mod, säger talespersonen.

Utrikesminister Dominic Raab, som tillfälligt tagit över styret under Johnsons bortavaro, har uttryckt optimism. "Om det är något jag vet om den här premiärministern är det att han är en kämpe och att han kommer att komma tillbaka och leda oss genom denna kris inom kort", sade han i ett uttalande i tisdags.

Avvisar kritik

Johnson lades han in i söndags eftersom han fortfarande hade hosta och hög feber tio dagar efter att han först ha diagnosticerats med covid-19.

Flytten till intensivvårdsavdelningen skedde på måndagskvällen.

Regeringen har kritiserats för att ha hanterat coronavirusutbrottet dåligt. Johnsons talesperson säger att de anser sig ha vidtagit rätt åtgärder, att tidplanen i nuläget inte har förändrats och att det är viktigt att få fram budskapet till människor att de ska stanna hemma.

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons