Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Journalister attackerade vid påskmässa

Coronaviruset • Publicerad 14 april 2020
Kroatien är ordförande i EU:s ministerråd under våren 2020. Arkivfoto.
Kroatien är ordförande i EU:s ministerråd under våren 2020. Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin / TT

Påsk är påsk och måste ha en mässa, tyckte en präst i Split i Kroatien och bestämde sig för att trotsa det mötesförbud som utlysts med anledning av coronapandemin.

De lokala journalister som dök upp vid mässan i stadsdelen Sirobuja i söndags var dock inte välkomna och attackerades av mässdeltagare, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån APA.

Annons

"I Kroatien, som för tillfället är EU:s ordförandeland, har uppenbarligen jaktsäsongen på journalister inletts", skriver kroatiska journalistförbundet HND i ett skarpt fördömande av händelsen.

Även Kroatiens inrikes- och kulturministrar har fördömt attacken, liksom den lokale ärkebiskopen. Händelsen har väckt extra uppmärksamhet sedan prästen dessutom fått stöd av en grupp högerextrema som samlats vid kyrkan, utrustade med symboler för den fascistiska Ustasja-rörelsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons