Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Julkalendern – en hostattack från att stoppas

80-talsrullen "Tillbaka till framtiden" möter Astrid Lindgrens "Madicken" i årets julkalender "Mirakel".
Men på grund av det nya coronaviruset är produktionen bara en hostattack bort från sjukskrivning.
Tv • Publicerad 1 april 2020
Maja Rung och Bibi Lenhoff spelar in en scen som ska utspelas på 1920-talet.
Maja Rung och Bibi Lenhoff spelar in en scen som ska utspelas på 1920-talet.Foto: Jessica Gow/TT
Sarah Rhodin spelar föräldralösa Mira som bor på ett HVB-hem i en gammal herrgård.
Sarah Rhodin spelar föräldralösa Mira som bor på ett HVB-hem i en gammal herrgård.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ernst (Joel Adolphson), Vilgot (Johan Glans), Mira (Sarah Rhodin), Agneta (Barbro "Babben" Larsson) och Galad (Emanuel Kielin) är rollfigurerna som dyker upp under 2020-talsdelen i årets julkalender "Mirakel".
Ernst (Joel Adolphson), Vilgot (Johan Glans), Mira (Sarah Rhodin), Agneta (Barbro "Babben" Larsson) och Galad (Emanuel Kielin) är rollfigurerna som dyker upp under 2020-talsdelen i årets julkalender "Mirakel".Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Glans spelar den tilltufsade vetenskapsmannen Vilgot som tillsammans med sin fru, spelad av Annika Andersson, uppfinner ett svart hål som gör det möjligt att resa i tiden.
Johan Glans spelar den tilltufsade vetenskapsmannen Vilgot som tillsammans med sin fru, spelad av Annika Andersson, uppfinner ett svart hål som gör det möjligt att resa i tiden.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans) genomför ett experiment som får oanade konsekvenser för Sarah Rhodins rollfigur Mira.
Vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans) genomför ett experiment som får oanade konsekvenser för Sarah Rhodins rollfigur Mira.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sarah Rhodin spelar rollfiguren Mira, som bor på ett HVB-hem och åker tillbaka i tiden på grund av ett svart hål. Vetenskapsmannen Vilgot spelas av Johan Glans.
Sarah Rhodin spelar rollfiguren Mira, som bor på ett HVB-hem och åker tillbaka i tiden på grund av ett svart hål. Vetenskapsmannen Vilgot spelas av Johan Glans.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Årets julkalender "Mirakel utspelar sig 1920 och 2020. Medverkar gör bland andra Maja Rung, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh.
Årets julkalender "Mirakel utspelar sig 1920 och 2020. Medverkar gör bland andra Maja Rung, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh.Foto: Jessica Gow/TT

Mira och Rakel (Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff) bor i samma rum i samma herrgård – men 100 år ifrån varandra. I början av 1900-talet tillhör byggnaden en överklassfamilj, ett århundrade senare är huset ett slitet HVB-hem. Barnen skulle aldrig ha träffat varandra om det inte vore för vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans), som i adventstid uppfinner ett konstgjort svart hål som gör att tjejerna byter plats i tid och rum.

Johan Glans dök upp i julkalendern "Skägget i brevlådan" 2008 som påskhare – en insats som bara krävde en halv inspelningsdag. "Mirakel" är hans "riktiga" debut i en kalender, menar han. Peter Arrhenius har skrivit manus tillsammans med Fredrik Agetoft och Johan Glans hustru Sara Young.

Annons

– Det kanske var nepotism ändå, det vågar jag knappt fråga om. Att min fru är en av författarna kan ju faktiskt ha spelat in för att jag fick rollen, säger Johan Glans och skrattar.

Fick scharlakansfeber

När TT pratar med komikern är det bara tre veckor kvar av inspelningen och han hoppas att man ska kunna fullfölja den som planerat. På grund av det nya coronaviruset är alla en hostattack bort från sjukskrivning, och i sådana fall måste schemat göras om.

– Förr var man alltid tvungen att komma till inspelningen, hur sjuk man än var. När vi filmade "Kvarteret Skatan" så lyckades jag få scharlakansfeber, den här barnsjukdomen som man inte ska få som vuxen. Jag var knallröd på huvudet och helt vit om läpparna, men de sade "du måste komma". Det var så man gjorde förr. Om det kliar i näsan nu stannar man hemma, säger Johan Glans.

Manusförfattaren Peter Arrhenius har skrivit om tidsresor i flera av sina tidigare böcker, han blev intresserad av ämnet när han som 15-åring för första gången tittade på "Tillbaka till framtiden".

– Jag har aldrig riktigt rest mig sedan jag såg den filmen, jag tycker fortfarande att den är bland de tio bästa filmerna jag någonsin har sett, berättar han.

Liksom i de flesta populärkulturella tidsreseskildringar kan en liten förändrad detalj få stora konsekvenser för framtiden. Vetenskapsmannen Vilgot får det avsevärt mycket värre efter experimentet, vilket bland annat syns på Johan Glans tilltufsade yttre under inspelningsbesöket.

Inga tomteavslöjanden

Förra året bjöd julkalendern på en tomteexplosion, nu går "Mirakel" längre tillbaka i traditionerna. Johan Glans lovar att de inte kommer avslöja att tomten inte finns – den rödklädda farbrorn i skägg har inte en speciellt framträdande roll i programmet. Eftersom luciafirandet inte blev folkligt förrän efter 1920 stryks även den traditionen i berättelsen. I stället blir det dåtidens klassiker, som brödhögen som minsann skulle finnas med vid julmiddagen under tidigt 1900-tal för att visa att man hade råd med lyx och flärd.

Sarah Rhodin debuterar som skådespelare med tolkningen av den tuffa men omtänksamma Mira som bor på HVB-hemmet 2020.

– Det är jättestort och så himla nytt, jag lär mig jättemånga grejer varje dag! säger hon.

Att det är två tjejer som för berättelsen framåt är ingen slump – Peter Arrhenius berättar att de ville visa de stora skillnaderna mellan tiderna, kontrasterna mellan 1920 när kvinnlig rösträtt fortfarande inte praktiserades och dagens "du kan bli vad du vill"-samhälle.

Annons

– Mitt tankeexperiment var "vad skulle hända om Madicken hamnade i vår värld? Och vad skulle hända om en överaktiv, kaxig tjej från vår värld hamnade hos de väluppfostrade och nästan osynliga barnen från 1920?" säger manusförfattaren.

Fakta: Julkalendern "Mirakel"

Årets julkalender utspelas 1920 och 2020.

Flickorna Mira och Rakel bor i samma rum, men 100 år ifrån varandra. 1920 är byggnaden en fin herrgård, 100 år senare har den gjorts om till ett HVB-hem. Huvudrollerna spelas av Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.

I rollerna syns Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson och Maja Rung.

Carl Åstrand står för regi och Peter Arrhenius har skrivit manus tillsammans med Sara Young och Fredrik Agetoft.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons