Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kallade Xi för clown – nu utreds affärsmannen

Kina • Publicerad 8 april 2020
Affärsmannen Ren Zhiqiang har tidigare varit en anhängare av Kinas kommunistparti men är nu regimkritiker. Arkivbild.
Affärsmannen Ren Zhiqiang har tidigare varit en anhängare av Kinas kommunistparti men är nu regimkritiker. Arkivbild.Foto: AP/TT

Kinesiska myndigheter har påbörjat en utredning mot den tidigare fastighetspampen och regimkritikern Ren Zhiqiang. Han har inte synts till sedan i mars, kort efter att han publicerade en essä som starkt ifrågasatte president Xi Jinpings hantering av det nya coronaviruset. Ren Zhiqiang utreds för "allvarliga brott mot regler och lagar", en brottsrubricering som enligt anti-korruptionsorganisationer ofta används för att tysta dissidenter genom att anklaga dem för korruption.

Ren Zhiqiangs essä, i vilken han kallar Xi för "en clown", är borttagen från internet i Kina, där myndigheterna utövar censur. Men den hann få spridning.

Annons

Den före detta fastighetsmogulen anses vara en av de främsta regimkritikerna inom näringslivet. Han har tidigare fått sina konton på sociala medier nedstängda. På den Twitterliknande plattformen Weibo propagerade han för pressfrihet och hade miljontals följare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons