Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boris Johnsons tillstånd stabilt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson blir kvar på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i London.
Hans tillstånd är stabilt, säger utrikesminister Dominic Raab som tillfälligt tagit över styret.
Johnsons coronavirussymptom förvärrades i måndags.
Storbritannien • Publicerad 7 april 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Ian Vogler/AP/TT
En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.Foto: Victoria Jones/AP/TT
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab, som tillfälligt tar över styret medan premiärminister Boris Johnson vårdas på intensive, lämnar 10 Downing Street på torsdagen.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab, som tillfälligt tar över styret medan premiärminister Boris Johnson vårdas på intensive, lämnar 10 Downing Street på torsdagen.Foto: Matt Dunham/AP/TT

– Det här är en chock för oss alla, säger Raab vid en presskonferens på tisdagen och tillägger att Johnson är "en kämpe".

– Jag är övertygad om att premiärministern tar sig igenom det här.

Annons

Boris Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det då gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.

– Premiärministerns tillstånd var stabilt över natten och han är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd och andas utan annan hjälp, säger Johnsons talesperson.

Ej behov av respirator

55-årige Johnsons flytt till intensivvårdsavdelningen på måndagskvällen var enligt Downing Street en försiktighetsåtgärd om det skulle behövas en respirator för att underlätta tillfrisknandet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Johnson får bland annat syrgasbehandling på sjukhuset men har alltså inte har haft behov av respirator.

Johnson själv meddelade sig i måndags genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symptom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och försäkra att alla är säkra".

Men utrikesminister Dominic Raab, som tagit över Johsons roll där det är nödvändigt och som leder regeringens möten om coronakrisen med ministrar och rådgivare, säger att han inte har pratat med premiärministern sedan i lördags.

"Väldigt sjuk"

Händelseutvecklingen visar att Boris Johnson är väldigt sjuk, säger Derek Hill, professor vid University College London. Han poängterar dock att det inte är ovanligt att behöva intensivvård vid den här typen av sjukdom.

– Premiärministern får den bästa vård som (sjukvårdssystemet) National Health Service kan erbjuda.

St Thomas' Hospital, där Johnson vårdas ligger mitt emot parlamentet i centrala London

Drottning Elizabeth har regelbundet fått nya uppdateringar om Boris Johnsons hälsa, meddelar premiärministerns talesperson.

Annons

Statminister Stefan Löfven (S) fick vid en pressträff på tisdagen frågan om hur han och andra statsråd skyddar sig själva med tanke på att den brittiska premiärministern blivit sjuk.

– Det var länge sedan jag slutade att skaka hand. Jag tvättar händerna väldigt noga och ofta, säger Löfven.

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons