Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kamp mot gräshoppsplåga försvåras av corona

Östafrika • Publicerad 3 april 2020
Gräshoppssvärmar fortsätter framfarten i östra Afrika, som här i Kenya. Arbetet att stoppa gräshoppsplågan försvåras av brist på kemikalier på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Gräshoppssvärmar fortsätter framfarten i östra Afrika, som här i Kenya. Arbetet att stoppa gräshoppsplågan försvåras av brist på kemikalier på grund av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Svårighet att importera bekämpningsmedel, delvis beroende på flygrestriktioner på grund av coronapandemin, påverkar försöken att stoppa gräshoppssvärmar som plågar östra Afrika. Kemikaliesprejningen av gräshoppssvärmar kan pågå i högst fyra dagar med nuvarande kemikalielager, varnar FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

– Om vi misslyckas i de regionala insatserna, på grund av brist på pesticider, så riskerar vi att få ytterligare fyra miljoner människor som har svårt att ge mat till sina familjer, säger Cyril Ferrand på FAO i Östafrika.

Annons

Gräshoppssvärmarna började angripa jordbruksområden sent i höstas. Den första invasionen har gjort att 20 miljoner människor har matbrist. Nu väntas nästa generations svärmar.

– Gräshopporna är mycket aktiva, mycket glupska och mycket rörliga, säger Ferrand.

Kenya, Jemen, Somalia och Etiopien tillhör de svårast drabbade länderna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons