1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Snygg slutvinjett på det lyckade EM-kvalet

Jobbet gjordes i Bukarest.
Ett knappt halvfullt Friends arena hyllade landslaget för att det väntar en ny slutspelssommar.
Det spelades boll också. 3–0 mot Färöarna var en snygg slutvinjett på ett lyckat EM-kval.
Debutanten Mattias Svanberg i farten mot Färöarna.
Foto: Jessica Gow/TT

Förbundskaptenen Janne Andersson flaggade redan efter 2–0 mot Rumänien i fredags för att han såg avslutningen som en utomordentlig möjlighet att inventera truppen på djupet och i någorlunda skarpt läge.

Och inventerade gjorde han.

Enda länken mellan ett ordinarie lag och det Andersson skickade ut till årets landslagsepilog var Kristoffer Olsson, den centrale mittfältaren som så sent som i fjol var en färsking i blågula sammanhang.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Oerfaren elva

Resten av gänget, det som fixade EM-platsen i Bukarest, fick sitta på bänken och studera flera av landslagsfotbollens potentiella framtidsnamn.

Tillsammans hade elvan mot Färöarna 81 spelade landskamper, en siffra som drogs upp av lagkaptenen Pontus Janssons 22.

Svensk-italienaren Riccardo Gagliolo debuterade i rollen som vänsterback och Mattias Svanberg som innermittfältare. Dessutom placerades Marcus Danielson – allsvenskans främste mittback i år – på den ovana positionen som högerback.

Men svårigheterna mot ett lågt spelande Färöarna hade inte så mycket med bristande erfarenhet att göra. Fotboll är ett lagspel. Det här laget hade aldrig tidigare spelat fotboll tillsammans. Då måste det få ta sin tid.

Och det tog sin tid.

Tog sig efter seg start

Ett och annat krånglades till i överambition, synkroniseringen mellan passningar och löpningar var så där och tempot inte mycket att hurra för. Nerver också? Förmodligen. För många handlade det om att ta chansen Andersson gav – för att vara med i diskussionerna när truppen till landskamperna i mars tas ut.

Och framför allt – se till att finnas bland namnen när förbundskaptenen väljer vilka 23 som får åka med till EM.

– Det visar lite hur svårt fotboll är. När man sätter ihop många spelare som inte har spelat så mycket innan tillsammans så tar det ett tag innan man börjar hitta varandra, säger Janne Andersson till TV4.

Alexander Isak behöver inte vara orolig, inte Olsson heller – och det mesta av det bästa initierades av duon när det äntligen började ta lite fart efter 20 minuter. Isak var nära att bryta fram några gånger.

Ett ledningsmål skänker allt en viss ro. Sebastian Andersson nickade elegant in Danielsons inlägg efter 29 minuter.

Men det fick inte matchen att ta fart.

I stället riskerade Svanberg ett rött kort när han gav igen sedan han blivit fasthållen. Domaren Matej Jug nöjde sig med gult. Ersättare Victor Nilsson Lindelöf protesterade och även han fick en varning.

Den bristande kemin mellan mittbacken Filip Helander och målvakten Kristoffer Nordfeldt höll på att kosta en kvittering kort efter pausen. Gilli Rolantsson trodde att han skulle utnyttja missförståndet men i sista stund bröt Helander till hörna.

Skönt mål för Guidetti

Ken Sema lämnade plats för 19-årige debutanten Dejan Kulusevski i 65:e minuten. Samtidigt klev John Guidetti in för Sebastian Andersson.

Båda tog för sig direkt när trycket ökades. En serie halvchanser gav till slut Svanberg läge. Han drog till från distans och via Rogvi Baldvinssons panna letade sig 2–0-bollen in.

Kvällens läckerhet? Den bjöd Guidetti på. Anfallaren, som i år kommit allt längre från en startplats, visade vad han kan.

Svanberg slog hörnan. Guidetti trängde sig fram, lyfte och nickade stenhårt in 3–0 via ribban:

– Första halvlek är vi ganska bleka, betydligt bättre i andra. Som helhet är jag väl nöjd med segern, men lite blandat, säger Janne Andersson till TV4.