Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kardinal frias i högsta domstolen

Den tidigare sexbrottsdomen mot den australiske kardinalen George Pell har upphävts av Australiens högsta domstol.
"Jag har konsekvent hävdat min oskuld medan jag har fått uthärda en grav orätt", skriver Pell i ett uttalande.
Australien • Publicerad 7 april 2020
Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.
Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

78-årige George Pell var tidigare Vatikanens ekonomichef och är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott mot barn.

Flera tidigare instanser har ansett att han var skyldig till att ha begått övergrepp mot två korgossar vid St Patricks Cathedral på 1990-talet när han var ärkebiskop i Melbourne, och han dömdes förra året till sex års fängelse.

Dog i överdos

Annons

Kardinalen har konsekvent nekat till anklagelserna och överklagade till högsta domstolen, som nu alltså frikänner honom på alla fem anklagelsepunkter. Beslutet fattades enhälligt av domstolens sju rådmän.

Domstolen skriver att bevisen mot Pell inte når upp till de nödvändiga kraven och att det finns en möjlighet att han kan ha blivit oskyldigt dömd.

Bevisen mot honom bygger på ett vittnesmål från den av pojkarna som fortfarande är i livet. Han har berättat att Pell ska ha genomfört sina övergrepp i sakristian efter mässan. Det andra påstådda brottsoffret dog i en överdos 2014 och han berättade enligt sin mamma aldrig om några sexuella övergrepp.

Trots frikännandet säger Pell att han inte hyser något agg mot mannen som anklagat honom för övergreppen.

"Jag vill inte att mitt frikännande ska adderas till den skada och bitterhet som så många känner; det har varit tillräckligt med smärta och bitterhet", skriver han i uttalandet efter domen.

Har släppts

Pell har under tisdagen släppts ur fängelset Barwon Prison i staden Melbourne, efter att ha suttit där ett år. Han säger i ett uttalande att en "allvarlig orättvisa" har rättats till i och med den nya domen.

Påve Franciskus fördömer i samband med släppandet felaktiga domar mot oskyldiga. Vatikanen välkomnar domstolens beslut och påpekar att Pell konsekvent hävdat sin oskuld.

"Vi har bevittnat förföljandet som Jesus gick igenom och hur Han dömdes hårt, trots att Han var oskyldig. Låt oss be tillsammans i dag för alla de som lider på grund av oriktiga domar för att någon ville åt dem", skriver påven på Twitter.

Polisen i delstaten Victoria, som har utrett anklagelserna mot Pell, meddelar att den respekterar högsta domstolens beslut och fortsätter att utreda sexuella övergrepp och ge rättvisa till offer, "oavsett hus många år som gått".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons