Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karriären pausad efter tunga beskedet

Damkronornas petade förbundskapten Ylva Martinsen, 43, tänker fortsätta sin tränarkarriär.
Men hon är kritisk till det sena avgångsbeskedet från Svenska ishockeyförbundet som ser ut att tvinga henne till en paus.
Ishockey • Publicerad 9 april 2020
"Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare", säger Ylva Martinsen.
"Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare", säger Ylva Martinsen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är snart en månad sedan det något oväntade beskedet kom att Ylva Martinsen ersätts av Ulf Lundberg som förbundskapten för Damkronorna från och med nästa säsong.

Hon har börjat förlika sig med det faktum att hon inte får fortsätta.

Annons

– Att jag inte fick förlängt kom väldigt hastigt. Jag gick i tron att jag skulle få den möjligheten. Det var abrupt, men man får acceptera det och gå vidare.

Hon fick beskedet två dagar efter Internationella ishockeyförbundets beslut att ställa in VM på grund av coronakrisen. Två dagar senare presenterades ersättaren.

Ett faktum som berättar att förbundet jobbat med en ersättare en längre tid.

– Precis, så är det ju. Det namnet var klart långt tidigare, men jag fick beskedet alldeles för sent, säger Martinsen.

Hade fullt förtroende

Martinsen avslöjar att hon så sent som i november i fjol stötte på om framtiden och då fick veta att hon hade fullt förtroende från sina chefer, förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt och landslagschefen Olof Östblom.

– Jag efterfrågade framtidsplanerna, jag vet ju att ska man jobba inom hockeyn så behöver man vara ute i tid. I november fick jag veta att jag hade Olofs och Tommys förtroende. Det var inget snack, sedan visste jag att en utvärdering skulle göras. Det görs ju med alla förbundskaptener varje år, berättar hon.

TT: Känner du dig illa behandlad?

– Nej, men jag tycker att jag kunde ha fått ett besked tidigare. Då hade jag haft större möjligheter att hitta jobb och planera min och familjens framtid, säger hon.

Historiskt misslyckande

Det enda besked hon fått kring förbundets beslut är att det är resultatbaserat. Fjolårets degradering till B-VM var ett historiskt misslyckande, men kom inte som en blixt från klar himmel efter de turbulenta åren före under Leif Boorks ledning. Under den här korta säsongen – med både landslagskonflikt och viruspandemi – hade Damkronorna tagit kliv med segrar över senaste VM-silvermedaljören Finland och fyran Ryssland, samt knipit en finalplats i Euro Hockey Tour.

Martinsen, som 2018 tog U18-landslaget till ett historiskt VM-silver, säger att hon fått stort stöd från spelarna i Damkronorna. Hon har inga planer på att sätta punkt för tränarkarriären som pågått i elva år efter sin framgångsrika spelarkarriär med OS-silvret i Turin som höjdpunkt.

Annons

– Jag känner mig verkligen inte klar med ishockeyn som ledare. Nu kom beskedet så sent så vi får väl se om jag blir tvungen att ta ett break, jag är ju tjänstledig från polismyndigheten och dit kan jag alltid komma tillbaka. Samtidigt kan det vara bra med ett uppehåll och få distans till det, säger hon.

TT: Vill du jobba i Sverige eller utomlands?

– Jag håller alla dörrar öppna. Jag har haft några förfrågningar som jag har funderat kring, men ännu så länge ser det ut som att det blir polisen ett tag, säger hon.

Fakta: Ylva Martinsen

Född: 29 juni 1976 i Storuman.

Bostadsort: Stockholm.

Familj: Hustrun Helene, sönerna Liam, 4 år, och Loui, 1.

Meriter som tränare: Tre SM-guld (2010 och 2011 med Segeltorp, 2013 med AIK), JVM-silver 2018 och JVM-brons 2017, guld i ungdoms-OS 2016.

Meriter som spelare: OS-silver 2006, OS-brons 2002, VM-brons 2005, sju SM-guld.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons