1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kataloniens ledare ställs inför rätta

Spänningarna stiger på nytt i Katalonien där regionpresidenten Quim Torra i dag ställs inför rätta för ohörsamhet.
Kataloniens regionpresident Quim Torra i domstolssalen i Barcelona på måndagen.
Foto: Andreu Dalmau/AP/TT

Åklagarna vill att Torra förklaras icke valbar till alla offentliga ämbeten under 20 månader – vilket skulle tvinga bort honom från posten som regionpresident.

Rättegången äger rum efter en våg av ilskna och stundtals våldsamma protester, som utlöstes i mitten av oktober då domarna föll mot nio katalanska separatistledare. De dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i försöken att organisera en olagligförklarad självständighetsomröstning, som senare följdes av en självständighetsförklaring från Spanien, hösten 2017.

Quim Torra anklagas för att ha vägrat att ta bort separatistiska symboler från offentliga byggnader inför Spaniens parlamentsval i april. De nationella myndigheterna reagerade särskilt på en banderoll utanför regionregeringens högkvarter med texten "Frihet för politiska fångar och landsförvisade" och den symbol i form av ett gult band som signalerar stöd för de dömda katalanska ledarna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Regionregeringen ignorerade två tidsfrister för att ta ner banderollen, innan man slutligen böjde sig för kravet efter hot om ett polisingripande.

Krisen i Katalonien har dominerat Spaniens politiska debatt under lång tid. Inför valet tidigare i november skärpte flera av de nationella partierna sin ton gentemot separatisterna. Längst gick högerradikala Vox, som bland annat krävde att Torra ska fängslas. Partiet gick starkt fram i valet och är nu Spaniens tredje största.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.