Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kim möblerar om i Nordkoreas styrande organ

Nordkorea • Publicerad 13 april 2020
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med politbyrån i lördags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med politbyrån i lördags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA.Foto: KCNA/AP
Ledamöter i det nordkoreanska parlamentet Högsta folkförsamlingen under sammanträdet i söndags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Ledamöter i det nordkoreanska parlamentet Högsta folkförsamlingen under sammanträdet i söndags. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrån KCNA.Foto: KCNA/AP

Fem av de tretton medlemmarna i Nordkoreas högsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer, har bytts ut, rapporterar statliga medier.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un är ordförande i organet och ommöbleringen meddelades under ett sammanträde i landets parlament, Högsta folkförsamlingen, i söndags.

Annons

– Det här är en ganska stor ommöblering i Kommissionen, säger Rachel Lee, tidigare Nordkoreaanalytiker i den amerikanska regeringen, till AFP.

Bland de nya medlemmarna finns Ri Son-Gwon, en före detta högt uppsatt arméofficer som utsågs till utrikesminister tidigare i år, som ersätter diplomaten och den tidigare utrikesministern Ri Yong-Ho. En annan tidigare utrikesminister, Ri Su-Yong, får också gå.

På bilder i statliga medier från parlamentssammanträdet syns hur de hundratals ledamöterna sitter nära varandra utan skyddsmasker. Nordkorea fortsätter att påstå att man inte har upptäckt något fall av covid-19 i landet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons