Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina stannade för att hedra sina "martyrer"

Coronavirus • Publicerad 4 april 2020
En kvinna med en blombukett i Wuhan i Hubeiprovinsen under den nationella minnestunden på lördagen för alla de som avlidit i sviterna av covid-19.
En kvinna med en blombukett i Wuhan i Hubeiprovinsen under den nationella minnestunden på lördagen för alla de som avlidit i sviterna av covid-19.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Sjukvårdspersonal i Wuhan under lördagens minnesstund.
Sjukvårdspersonal i Wuhan under lördagens minnesstund.Foto: Cai Yang/AP/TT
Sörjande i Wuhan under lördagens minnestund.
Sörjande i Wuhan under lördagens minnestund.Foto: Ng Han Guan
Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.Foto: Ju Huanzong/AP/TT

Kina sörjer de avlidna i coronavirusets spår. Lördagen är en sorgedag för att hedra "martyrerna" som avlidit till följd av viruset.

Flaggorna över hela landet har halats till halv stång och alla former av underhållning har ställts in.

Annons

Klockan 10.00 Pekingtid stannade landet när tre minuters tystnad observerades medan flyglarm, sirener och signaler från bilar, tåg och fartyg tjöt. I Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen där coronaviruset började spridas, ställdes alla trafikljus om till rött och all trafik stod stilla under de tre minuterna.

Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.

Sorgedagen sammanfaller med den årliga Qingming-festivalen eller gravsvepar-dagen då hela familjer hedrar sina förfäder med offergåvor och att göra rent vid gravarna.

De ceremonierna har på flera håll förbjudits i år, eller åtminstone skjutits upp till maj. I Wuhan har invånarna i stället via internet kunnat följa hur anställda på begravningsplatser utför en del av dessa traditioner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons