Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tegnell om Elitloppet: "Det blir svårt"

Elitloppet ska gå som planerat den sista helgen i maj, och helst inför storpublik.
Statsepidemiolog Anders Tegnell är tveksam till om travklassikern alls kan bli av.
Trav • Publicerad 14 april 2020
Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vann Elitloppet i fjol.
Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vann Elitloppet i fjol.Foto: Christine Olsson/TT

Solvallas vd Jörgen Forsberg säger att han känner sig trygg i att genomföra tävlingarna på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Och förhoppningen är att Elitloppshelgen 30-31 maj ska kunna genomföras med publik. Normalt lockar travhelgen mellan 40 000 och 50 000 åskådare till Solvalla travbana utanför Stockholm. Men i rådande coronakris tillåts inte folksamlingar större än 50 personer.

Annons

"Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå Elitloppshelgen att genomföras. Definitivt beslut i publikfrågan fattar vi den 4 maj", säger Forsberg i ett pressmeddelande.

"Känns tveksamt"

Att det skulle kunna vara publik på Solvallaläktarna om 1,5 månad – det har Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell svårt att se.

– Det låter optimistiskt, tycker jag spontant. Men vi får se. Kanske har de rätt. Men redan i maj, nja, det känns tveksamt, säger Tegnell till TT.

Han har över huvud taget svårt att se att ett evenemang som Elitloppet ska kunna köras, med eller utan publik.

– Det är fortfarande 50 personer som är den gräns som vi pekar på. Och det gäller väl även för den här typen av arrangemang. Så då får arrangören fundera på om det är genomförbart över huvud taget, under de förutsättningarna, säger Anders Tegnell.

TT: Det kan bli svårt?

– Det verkar som att det kan bli svårt, ja.

Nytt kvallopp

Reserestriktioner runt om i Europa sätter sannolikt stopp för många utländska hästars och kuskars medverkan på Solvalla. Det får till följd att loppet Sweden Cup utgår. Loppet, som annars är öppet för 21 hästar av näst intill Elitloppskaliber, kallas i folkmun för lilla Elitloppet.

"Vi kan inte räkna med tillskott av utländska elithästar och därför kommer inte hästunderlaget att räcka till för att både köra Sweden Cup och Elitloppet i år", säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Ett nytt direktkvalificerande lopp till Elitloppet införs också. Det är Meadow Roads lopp på Solvalla den 13 maj, där segraren får en inbjudan till Elitloppet.

Annons

Som en anpassning till de nya förutsättningarna kommer ett par lopp att få lägre prispengar. Däremot påverkas inte själva Elitloppet av några prissänkningar.

Elitloppshelgen tv-sänds i TV4 och TV12.

Fakta: Elitloppet

Elitloppet är ett av världens största travlopp och har arrangerats sedan 1952. Världens bästa hästar bjuds in och tävlar i försöksheat och final över distansen 1 609 meter på Solvalla travbana utanför Stockholm.

Årets upplaga är den 69:e i ordningen och under helgen arrangeras även andra travtävlingar, exempelvis V75-finaler.

ATG, travsportens koncern för spel på hästtävlingar i Sverige, omsatte 380 miljoner kronor under Elitloppshelgen förra året. 2018 satte ATG omsättningsrekord under helgen, 410 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons