Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Klas Östergren gör trilogi av "Gentlemen"

Litteratur • Publicerad 3 april 2020
Klas Östergren skriver – möjligen – om upplevelserna i Svenska Akademien i sin nya roman. Arkivbild.
Klas Östergren skriver – möjligen – om upplevelserna i Svenska Akademien i sin nya roman. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Genombrottet "Gentlemen" kom 1980 och uppföljaren "Gangsters" kom 2005. Till hösten släpper Klas Östergren en tredje del om Henry Morgan och hans universum, som får titeln "Renegater", skriver Dagens Nyheter.

Boken ska spegla nutid och dåtid och "reflektera svensk efterkrigstid" och beskrivs av författaren som mer vemodig och eftertänksam än de två tidigare. Huruvida Klas Östergren, numera avhoppad medlem av Svenska Akademien, inkluderar erfarenheter från den turbulens som omgärdat institutionen de senaste åren kommenterar han så här:

Annons

– Det får läsarna upptäcka själva, men det kommer säkert att uppfattas så. Men det vore väl konstigt om sådana besvärande erfarenheter inte förr eller senare skulle färga det man berättar om sin samtid, säger han till tidningen och tillägger:

– Det var en oerhört intressant och påfrestande prövning, måste man säga. I efterhand tänker man att "alltid har man lärt sig nånting" – och det tror jag framgår i den här boken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons