Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunal: Munskydd räcker inte

Munskydd räcker inte – personal inom äldreomsorgen ska ha rätt till skyddsmask om man misstänker coronasmitta, kräver fackförbundet Kommunal.
Coronaviruset • Publicerad 17 april 2020
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Arkivbild.
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunal gick på fredagen ut med information till sina drygt 20 000 skyddsombud i landet om att man kräver bättre skyddsutrustning. Är det så att personal misstänker smitta på exempelvis ett äldreboende så är det skyddsmask som gäller. Annars hotar förbundet med skyddsstopp, vilket betyder att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset.

– Munskydd är för lite. Det ska vara skyddsmask som gäller, punkt slut, säger Tobias Baudin.

Annons

Efter skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm beslutade Arbetsmiljöverket att munskydd ska vara ett krav där. Men det räcker inte, menar facket.

– Är det så att man i dag utför arbetsuppgifter på en arbetsplats där det finns smitta och där man inte har skyddsmask eller rätt skyddsutrustning så lägger vi skyddsstopp på en gång, säger Baudin.

Kommunals bild är att få arbetsgivare svarar upp till det här kravet, men i dagsläget ser man ingen annan utväg.

– Nu har arbetsgivaren haft lång tid på sig att fixa detta, men man gör det inte. Nu tar vi det här steget, ett historiskt tufft steg för Kommunal, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons