Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kommunal: "Vi fortsätter lägga skyddsstopp"

Nu blir det strid om munskydden inom äldrevården. Kommunal köper inte myndigheternas uttalande om att munskydd inte behöver vara obligatoriskt för personal som jobbar med coronasmittade.
Coronaviruset • Publicerad 14 april 2020
Nej, något munskydd behövs inte generellt för personal som arbetar med smittade inom äldrevården, enligt myndigheterna. Bedömningen ska göras regionalt. Arkivbild.
Nej, något munskydd behövs inte generellt för personal som arbetar med smittade inom äldrevården, enligt myndigheterna. Bedömningen ska göras regionalt. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

I förra veckan skyddsstoppades arbetet på ett äldreboende i Stockholm, sedan personalen nekats munskydd då de arbetade med coronasmittade äldre. Arbetsmiljöverket beslutade därpå att munskydden skulle vara ett krav på äldreboendet Serafen i Stockholm.

– Om exakt samma fråga skulle dyka upp någon annanstans så kan man väl förhandstippa att vi kommer att hantera den på samma sätt. Det här är den absolut lägsta nivån vi kan tänka oss, sade arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till TT i samband med beslutet.

Annons

Beslutet sågs därmed som vägledande av Kommunal.

Gemensamt uttalande

Men i helgen gick Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen ut i ett gemensamt uttalande och förklarade att beslutet inte gäller för hela landet.

Kommunal anser att det här är fel.

– Vi har varit tydliga, arbetsgivarna har inte sett till att anställda har rätt skyddsutrustning. Vi tar fajten. Vi fortsätter att lägga skyddsstopp, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

Han understryker dock att det inte är facket som lägger skyddsstoppen, utan de 25 000 skyddsombuden som har besluten i sin hand. Men budskapet är tydligt. Personal ska ha rätt till munskydd då de arbetar nära konstaterat smittade äldre, enligt Kommunal.

– Här tjafsar man om munskydd. Det är inte rimligt, säger han och förklarar att personalen som arbetar med de smittade är som allra närmast då de matar, tvättar och byter sängkläder.

– Det har varit så stort fokus på vården, de ser ut som rymdmänniskor då de vårdar smittade, Tobias Baudin.

Men äldrevården har glömts bort, enligt Kommunal.

Glömts bort

De nekas munskydd av arbetsgivarna, vilket enligt Kommunal riskerar personalens hälsa, och även vårdtagarnas då smittan sprids på boendena, konstaterar Tobias Baudin.

Myndigheterna skriver att bedömningarna ska göras med stöd av det regionala smittskyddet, men hur smittan kan bete sig olika i olika kommuner och regioner kan han inte förstå. Han är också kritisk till att arbetsgivarsidan, Sverige kommuner och regioner (SKR) välkomnar myndigheternas uttalande.

Annons

– Vi tycker att arbetsgivarna inte tar detta på allvar. Personal på boenden har inte rätt skyddskläder, och inom hemtjänsten där de går hem till folk har de ofta inte ens arbetskläder. Där finns också ofta inte ens sprit eller tvål, säger Tobias Baudin.

I Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer står inte att munskydd alltid ska användas i kontakt med smittade patienter. I stället står det att "visir eller skyddsglasögon (ska) användas vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor".

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I de uppdaterade rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten står inte att munskydd alltid ska användas i kontakt med smittade patienter. I stället står att "visir (ska) användas vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med kroppsvätskor. Om visir vid riskbedömning inte bedöms helt skydda mot stänk mot munnen kombineras det med munskydd. Som ett alternativ till visir kan skyddsglasögon tillsammans med munskydd användas. Utifrån en riskbedömning och de arbetsmoment som utförs väljs det mest lämpliga alternativet".

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen gick under påskhelgen ut i ett gemensamt uttalande efter beslutet om skyddsstopp på äldreboendet i Stockholm:

"Riskbedömningar ska genomföras med stöd från det regionala smittskyddet, vårdhygienenheterna och i kommunerna de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna, så att såväl patientsäkerheten som skyddet av arbetstagarna säkerställs" skriver de fyra myndigheterna.

Folkhälsomyndigheten, och även Arbetsmiljöverket, skriver på sina hemsidor: "Under de senaste dagarna har frågan om personlig skyddsutrustning för personal inom omsorgen vid möjlig infektion med covid-19 hos brukare varit uppmärksammad. Arbetsmiljöverket har förtydligat att ett beslut som fattades för ett par dagar sedan på en enskild arbetsplats efter ett skyddsombudsstopp i Stockholm inte är ett generellt beslut om vilken personlig skyddsutrustning som personal inom omsorgen ska använda utan enbart gäller den aktuella arbetsplatsen".

Arbetsgivarsidan, Sverige kommuner och regioner, (SKR), välkomnade myndigheternas uttalande.

"Det är viktigt att expertmyndigheterna har en stor samsyn i hur skyddet mot smitta ska hanteras i vård och omsorg och att det blir tydligt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning ska tillämpas på arbetsplatserna", säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket, Sveriges kommuner och regioner

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons