Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftig nedgång av strokefall – "illavarslande"

Medicin • Publicerad 17 april 2020
Det är vikigt att åka in till sjukhuset vid symtom på stroke, menar Bo Norrving. Arkivbild.
Det är vikigt att åka in till sjukhuset vid symtom på stroke, menar Bo Norrving. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Antalet rapporterade fall av stroke har minskat, skriver Dagens Medicin. Minskningen som syns i nationella registret Riksstroke handlar dock troligtvis inte om att färre drabbas, utan om rädsla för coronaviruset.

– Det här är mycket illavarslande. Budskapet vi försökt arbeta in under årtionden har uppenbarligen varit för grunt, att personer med symtom på stroke måste söka vård snabbt för att få akutbehandling och tidigt insatta förebyggande åtgärder, säger Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds universitet och registerhållare för Riksstroke, till Dagens Medicin.

Annons

Första kvartalet 2019 rapporterades runt 5 300 fall av stroke. Motsvarande period i år var det 3 500, enligt siffror från Riksstroke.

En del av minskningen kan förklaras med eftersläpad registrering och att vissa sjukhus slutar registrera strokefall under coronapandemin. Men det kan inte förklara hela nedgången, menar Bo Norrving.

I stället tror han att många inte vågar söka vård av rädsla för viruset. Nu vill han se tydliga uppmaningar från myndigheter och sjukvård om att personer med allvarliga sjukdomssymtom måste söka vård.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons