Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisen slår mot bostadsmarknaden

Nu syns coronaeffekten även på bostadsmarknaden.
I såväl Göteborg som Stockholm märks prisfall under inledningen av april.
Ekonomi • Publicerad 17 april 2020
Coronapandemins effekter börjar synas på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Coronapandemins effekter börjar synas på bostadsmarknaden. Arkivbild.Foto: Bernd Thissen/AP/TT

Analysföretaget Valueguard ser hur priserna har gått ned under mars och april. De två första veckorna i april sjönk bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg med två procent enligt bolagets senaste mätning.

I slutet av mars var nedgången ännu mer dramatisk, när konsekvenserna av coronapandemin blev tydliga. Under andra halvan av månaden sjönk bostadsrättspriserna fyra procent i Stockholm och två procent i Göteborg, när allt färre spekulanter gav sig ut på bostadsmarknaden.

Annons

"Alla som kan avvaktar med sitt flyttbeslut, kvar finns de som av olika skäl inte kan skjuta upp att byta bostad. De som tidigare hade visningar som ett helgnöje och den grupp som var ute på marknaden i syfte att spekulera är helt borta från marknaden i dag, vilket gör kundgruppen mer dedikerad", skriver Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Samma spår

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, är inne på samma spår.

– Det som är avgörande är hur säljarna reagerar, för köparna blir mer försiktiga. Men säljarna står inför en situation att antingen gå ned i pris eller vänta med att sälja. Har man inte jättebråttom att sälja väljer de att väntar ett halvår, säger Hans Lind till TT.

– Det vi ser nu är att det kommer bli ett stegvis krypande nedåt så länge den här osäkerheten består. Och nu känns det som att osäkerheten i Sverige är ganska stor, fortsätter han.

Större nedgång

Däremot risker priserna för nyproducerade bostäder att uppleva mer dramatik – möjligen kan det bli en nedgång med 10 till 15 procent.

– Det kan bli en lite större nedgång i priserna i nyproduktion. De som byggt dessa vill inte sitta med dem osålda. De har också säkert marginaler i sina ursprungliga priser, så det är något de klarar av. Det tror jag att vi kommer att se, säger Hans Lind.

På riksnivå är nedgången mera modest för bostadsrätter, minus en procent, medan det för villor noteras en liten nedgång på minus 0,1 procent.

"Det återstår att se hur mycket mer priserna sänks innan det uppstår ett nytt jämviktsläge mellan köpare och säljare så att utbud och efterfråga kommer i balans", skriver mäklarfirman Erik Olsson i en kommentar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons