Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krismöte mellan Opec och Ryssland skjuts upp

Oljekartellen Opec och Ryssland skjuter på ett möte som skulle hållas på måndag. Mötet rör omfattningen på oljeproduktionen, vilket har skapat en fejd mellan Ryssland och främst Saudiarabien.
Länderna beskyller varandra för att ha orsakat den senaste tiden prisras på olja.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2020
Opecs högkvarter i Wien i Österrike. Arkivbild.
Opecs högkvarter i Wien i Österrike. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Mötet är planerat att hållas på torsdag. Tidsfristen innebär möjlighet för fortsatta informella förhandlingar.

Mötet via videolänk mellan Ryssland och Opec med dess bundsförvanter, betecknade Opec+, sköts upp efter bland annat påtryckningar från USA:s president Donald Trump som vill se en stabilisering av oljemarknaden, uppger källor för Reuters.

Annons

På fredagen antydde Rysslands president Vladimir Putin att landet överväger en minskning av sin oljeproduktion.

Norges olje- och energiminister Tina Bru (H) säger att Norge överväger att minska oljeproduktionen om "en stor grupp av producenter enas om att minska produktionen avsevärt". I skriftligt svar till Reuters säger Bru att beslutet om en unilateral minskning tas om det "stödjer vår förvaltning av våra resurser och vår ekonomi".

Oljepriset har fallit till rekordlåga nivåer, med en bottennotering den 30 mars, som ett resultat av coronapandemin samt bråket om oljeproduktionens nivåer mellan Ryssland och Saudiarabien.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons