1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kritiken mot Qatar-lägret: "Sport är politik"

Det finländska landslaget bojkottar Qatar vad gäller januariturnén. Men Svenska fotbollförbundet väljer ändå att hålla sitt läger där, trots kritiken kring landets stora brister vad gäller mänskliga rättigheter.
Ami Hedenborg från Amnesty International vill se att idrottare tar vara på sin påverkansmöjlighet om de väljer att åkta till Qatar. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand menar att förbundets diskussioner med organisationer på plats är det bästa sättet att bekämpa de brister som finns i Qatar.
Foto: Pontus Lundahl/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Flera allsvenska klubbar tar avstånd från matcher och läger i kontroversiella länder. Det rapporterade Aftonbladet så sent som i morse. Samtidigt väljer det finländska herrlandslaget i fotboll bort Qatar som bas för sina träningsmatcher. Men det svenska landslaget åker till Qatar på sin januariturné nästa år.

– Vi är väl medvetna om problem som finns i Qatar. Det finns uppenbara brister inom mänskliga rättigheter, på en rad olika områden. Vi måste vara öppet kritiska kring situationen för den är helt oacceptabel, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Att Qatar är så kontroversiellt beror på en rad olika saker. Dels är landet en absolut monarki där politiska partier är förbjudna och det är olagligt att uttala sig kritiskt om emiren. Döds- och spöstraff tillämpas, homosexualitet och andra sexuella relationer utanför det heterosexuella äktenskapet är olagligt, pressfriheten är begränsad och landets ledning har vid flera tillfällen anklagats för korruption och mutbrott.

Utöver detta har Qatar kritiserats för omänskliga förhållanden för migrantarbetare. Dessa har direkt koppling till fotbollen, då den arbetskraften till stor del bygger de arenor som fotbolls-VM 2022 ska spelas på.

"Sportwashing" ett knep

Att länder som Qatar vill åt värdskap för stora evenemang är ingen slump, enligt Ami Hedenborg, talesperson för människorättsorganisationen Amnesty.

– Sportwashing är ett sätt för stater som har stora problem med mänskliga rättigheter att putsa på sitt varumärke. Det är ett väldigt bra tillfälle att göra det vid till exempel stora musik- eller sportsevenemang, som ser fina ut utifrån. Det blir så lätt att man bara ser de bra sakerna då. Många sportmänniskor är ovilliga att ta ställning, de tycker inte att det är deras roll. Men sport är politik, konstaterar hon.

Enligt Håkan Sjöstrand blundar förbundet inte för problemen när de väljer att lägga sitt januariläger där.

– Man kan välja att isolera och bojkotta eller att försöka engagera sig och göra något runt omkring för att påverka. Vi har valt att engagera oss, säger Håkan Sjöstrand.

En delegation om fem personer från förbundet har enligt Sjöstrand kontinuerliga diskussioner kring arbetsrättsfrågorna med olika organisationer på plats, besöker arbetsplatser och följer upp.

– Enligt de rapporter som vi har nu tas det steg i rätt riktning och även om vi tycker det är små steg i vissa fall så är det stora steg för dem där nere. Det ska till ett nytt regelverk och arbetslagar, det ser vi ju. Men det är ju inte tillräckligt och det behövs mycket mer, säger Sjöstrand.

"Nagel i ögat"

Utifrån Hedenborgs perspektiv finns det fler saker förbunden, lagen och spelarna kan göra.

– Vi förespråkar inte bojkott av flera skäl. I slutändan handlar allt om beslut som enskilda lag och spelare får göra, säger Ami Hedenborg.

I samband med friidrotts-VM i Doha, Qatar, i somras blossade kritik upp, och från idrottarhållet antydde man att det var bättre att vara på plats för att uppmärksamma problemen – utan att redovisa vilka insatser man egentligen gjorde.

– Åker man, får man se till att lyfta frågan på alla sätt och våga vara en nagel i ögat, dels lokalt men också i intervjuer före och efter exempelvis. Det viktiga är att idrottare inte duckar för sin egen påverkansmöjlighet utan tar det ansvaret, särskilt om man går ut och säger att det är bättre att vara på plats, säger hon.

Att hitta alternativa ställen att lägga sina träningsläger på lyfter hon som ett alternativ för att ta ställning. Men att förbundet skulle lägga träningslägret i Marbella – och spela mot exempelvis Finland – var inte ett alternativ enligt Sjöstrand.

– Den enkla vägen hade varit att åka till Marbella för att slippa diskussionerna men det är i diskussioner vi kan lyfta upp problemen, våga diskutera och framföra åsikter som vi tycker är viktiga. Vi vill vara där och försöka att påverka, säger han.

När Hedenborg resonerar kring VM i Qatar 2022 och Fifas eget uttalade människorättsåtagande, ställer hon sig dock frågan:

– Om inget förbund vill ha en turnering i Qatar, vad händer då?

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.