Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kungen: Stanna hemma i påsk

Kung Carl XVI Gustaf har talat till nationen: stanna hemma i påsk.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.
Kung Carl Gustaf talar till folket med anledning av coronapandemin. Talet sändes i SVT.Foto: Sven-Åke Visén/SVT

– Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin. Mot hela det svenska samhället.

Så inledde kungen sitt TV-tal till nationen, med anledning av coronaviruset. Han tog tillfället i akt att hylla alla som arbetar i vården för att rädda så många liv som möjligt. Trots risker för den egna hälsan.

Annons

– Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack, sade han.

Kommer att minnas

Samtidigt måste alla tänka om inför påsk och ställa in sig på att stanna hemma, uppmanade kungen.

– För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.

Läget är fortfarande ovisst, poängterade kungen. Men en sak är säker: vi kommer alla att minnas den här tiden.

– Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

Kungen talade från Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Eftersom kungaparet tillhör riskgruppen för coronaviruset har de följt Folkhälsomyndighetens råd och arbetar hemma.

– Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.

"Inte ensam"

Oavsett om man aktivt firar påsken eller inte, kan nog alla nu ta till sig dess budskap, tror kungen:

– Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp.

För oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut, sade kungen och avslutade med att önska alla i Sverige en fin påskhelg. Trots allt.

– Även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: du är inte ensam.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons