Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

L: Pausa trängselskatten i Stockholm

Trängselskatten har hamnat under lupp under coronakrisen. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är den senaste i raden som tillfälligt vill pausa skatten i Stockholm.
Politik • Publicerad 13 april 2020
Nyamko Sabuni vill att trängselskatten tillfälligt slopas i Stockholm. Arkivbild.
Nyamko Sabuni vill att trängselskatten tillfälligt slopas i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har alla krävt det. Nu sållar sig Nyamko Sabuni till skaran som vill se en tillfälligt slopad trängselskatt.

På måndagen framförde Nyamko Sabuni därför ett förslag till statsminister Stefan Löfven (S). Hon vill att regeringen bjuder in kommuner och relevanta aktörer för att tillfälligt pausa trängselskatten.

Snabbt agerande

Annons

Sabuni menar att ett snabbt agerande är nödvändigt för att underlätta för personer med samhällskritiska funktioner, som arbetar med exempelvis vård, skola och omsorg.

I synnerhet eftersom SL (Storstockholms lokaltrafik) sedan tidigare uppmanar pendlare att undvika kollektivtrafiken i den mån det är möjligt efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Många tar bilen till jobbet i stället för kollektivtrafik och då är det viktigt att vi tillfälligtvis pausar trängselskatten så att det inte blir för dyrt att utföra sitt jobb, säger hon.

Regeringen täcker upp

Samtidigt innebär skatten årligen stora summor till kommuner och regioner som bland annat går till infrastrukturprojekt.

Där vill Nyamko Sabuni att regeringen i stället hjälper till.

– Det är viktigt att de projekten inte stoppas utan att regeringen går in och täcker upp, säger Sabuni.

Hon öppnar dessutom för möjligheten att pausa trängselskatten i Göteborg i framtiden.

– Det kan bli en aktuell fråga där också om några veckor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons