Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Han blir ny partiledare i Labour

Labour har utsett brexittalesmannen Keir Starmer till ny partiledare.
Beskedet var väntat. Starmer har varit storfavorit att vinna omröstningen bland de runt 500 000 partimedlemmarna.
Storbritannien • Publicerad 4 april 2020
Keir Starmer – Labours nya partiledare. Arkivbild.
Keir Starmer – Labours nya partiledare. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

På lördag förmiddag stod det klart att det blir Keir Starmer som ersätter Jeremy Corbyn som ledare för Labourpartiet.

Den nye partiledaren valdes mitt under coronakrisen i Storbritannien och i stället för en sedvanlig tillställning presenterades resultatet i omröstningen i ett pressmeddelande.

Annons

– Det är en ära och ett privilegium att bli vald till ledare över Labourpartiet. Det kommer under en stund som ingen annan i vår livstid, säger Starmer i ett förinspelat uttalande.

56 procent

Starmer har lovat att ena partiet och få tillbaka Labour på banan efter katastrofvalet i december – och hans löften gick hem hos medlemmarna i oppositionspartiet.

Sittande partiledare Jeremy Corbyn meddelade att han skulle avgå efter valet förra året och Starmers största rival var också en av Corbyns nära allierade, Rebecca Long-Bailey. En tredje utmanare var Lisa Nandy som på sistone tillhört den interna partioppositionen.

Men valet föll alltså på Starmer som tog hem partiledarplatsen med drygt 56 procent av rösterna.

Ska utmana

Starmer säger att Labour under hans ledarskap inte ska föra opposition för oppositionens skull utan stödja de förslag från regeringen som förtjänar att få stöd.

– Men vi kommer pröva de argument som framförs. Vi kommer att belysa avgörande frågor och när vi ser misstag eller ett vacklade styre eller att saker inte händer så fort som de borde kommer vi att utmana det, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons