1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lägre förbränning kan förklara äldres putmage

Kosten är densamma och stegräknaren ljuger inte, men likt förbannat fortsätter vågen att ticka uppåt.
Svenska forskare kan ha hittat svaret på gåtan om äldres viktuppgång: kroppen blir helt enkelt sämre på fettförbränning.
Lägre fettförbränning kan förklara varför vissa äldre har svårt att hålla vikten. Arkivbild.
Foto: NTB Scanpix/TT

– Vi trodde att förmågan att ta upp fett var avgörande, men väldigt förvånande minskar förmågan att bli av med fettet med åldern. Det går långsammare och långsammare, oavsett om man är fet eller smal, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin på Karolinska institutet i Huddinge.

Forskarlaget har undersökt den så kallade fettåldern i 54 personers kroppar, det vill säga hur länge fettet funnits lagrat. Genom att undersöka samma person under en längre tidsperiod kunde forskarna se om fettåldern ökat eller minskat. En låg fettålder betyder att det inlagrade fettet endast stannar en kortare tid i kroppen eftersom förbränningen av den är hög, och tvärtom.

Förlorar främst muskelmassa

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Fettförbränningen börjar avta redan i 20-årsåldern, enligt studien. Nästa steg i forskningen är att försöka svara på varför. Peter Arner säger att en möjlig förklaring är att förbränningen minskar som en nedärvd överlevnadsinstinkt från tiden när mat var en bristvara.

– Undersökningar av kroppssammansättningen hos äldre har visat att de som magrar framför allt förlorar muskelmassa. Tydligen är det väldigt viktigt för oss när vi blir äldre att behålla fettet. Äldre personer kan ha fått mindre mat än andra i perioder med mindre föda, för att se till att släktet överlevde, säger Arner.

Användbart vid fetmakirurgi

Förhoppningen är att resultaten från studien kan användas för att hjälpa personer som genomgått fetmakirurgi, till exempel magsäcksoperation, att behålla sin vikt efter den inledande viktnedgången.

– De går ned väldigt mycket i vikt, men efter ett tag går de upp i vikt igen. Det är inte så bra, och det kostar mycket pengar för vården, säger Arner.

– Vi vet att fettåldern hänger ihop med fysisk aktivitet, och fysisk aktivitet i kombination med fetmakirurgi skulle kunna vara ett sätt för personerna att behålla sin låga vikt.

Peter Arner säger att äldre personer som vill undvika en viktuppgång måste skära ned på födointaget.

– Man behöver inte bli asket, det räcker med att göra en mindre inskränkning som att ta bort den där kvällsmackan, säger han.

Studien genomfördes tillsammans med forskare vid Lyons universitet i Frankrike, och har publicerats i vetenskapstidskriften Nature Medicine.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.