Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkaren: Oroande om vi inte kan ge rätt vård

På Gröndals vårdcentral i Stockholm improviserar personalen för att lösa det akuta läget. Läkarna tar över telefonpassningen för att avlasta sjuksköterskorna – och patientkontakterna sker nästan enbart via videolänk.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Pontus Järlund är distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.
Pontus Järlund är distriktsläkare på Gröndals vårdcentral.Foto: Pontus Lundahl/TT
När Pontus Järlund jobbade hemifrån använde han sin dotters sminkbord som bas för videosamtalen med patienterna.
När Pontus Järlund jobbade hemifrån använde han sin dotters sminkbord som bas för videosamtalen med patienterna.Foto: Pontus Järlund

– Under en period hade jag vårdcentralsmottagning från min tolvåriga dotters rum. Hon har en jättestor sminkspegel med bra belysning för videosamtal. Men jag fick vinkla datorn lite, för att få en mer seriös bakgrund, säger distriktsläkaren Pontus Järlund.

Samma dag som Folkhälsomyndigheten uppmanade alla att stanna hemma vid minsta symtom från luftvägarna, insåg Pontus Järlund att han höll på att bli förkyld. Nu är han tillbaka på vårdcentralen i Gröndal. Men nästan alla patientbesök sker via videosamtal.

Annons

– Jag är väldigt tacksam att vi hade förberett det här verktyget, så att vi kunde gå över till det i större skala när epidemin bröt ut, säger han.

Nya lösningar

Han beskriver hur alla i personalen arbetar tillsammans för att hitta nya lösningar. Till exempel har de byggt om en av vårdcentralens nödutgångar till en smittskyddssluss för patienter med misstänkta symtom på covid-19.

– Där kan vi ta emot dem med skyddsutrustning, så att vi ändå kan undersöka dem, säger Pontus Järlund.

Ett annat exempel på hur de har organiserat om arbetet är att läkarna numera tar ett mycket större ansvar för att svara i telefon.

– Normalt är det sjuksköterskorna som svarar när man ringer till oss. Men eftersom det just nu är mycket större brist på sjuksköterskor än på läkare så har vi skiftat där för att lösa uppgiften på ett sätt som funkar bättre.

Läkare som dör

TT: Har ni den utrustning ni behöver?

– För stunden klarar vi oss, men vi har verkligen inte fullt i skåpen. Så jag vet inte hur länge det räcker, eller när vi kan få in mer, säger Pontus Järlund.

TT: Vad är det svåraste i den här situationen?

– Det är oroande om vi inte kan ge en rimlig nivå på sjukvård åt de som behöver. Och på ett personligt plan känns det tungt att utsätta sig för risken att bli smittad. De här berättelserna från Italien … om läkare på vårdcentraler som har dött, det är en väldigt obehaglig tanke, säger Pontus Järlund.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons