Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Långa köer när Wisconsin höll primärval

Trots uppmaningar till befolkningen om att hålla sig hemma genomförde den amerikanska delstaten Wisconsin sitt planerade primärval på tisdagen.
USA • Publicerad 8 april 2020
Köerna var långa utanför de få öppna vallokalerna under primärvalet i Wisconsin.
Köerna var långa utanför de få öppna vallokalerna under primärvalet i Wisconsin.Foto: Morry Gash/AP/TT

Vem av demokraterna Joe Biden och Bernie Sanders som vann kommer troligen inte att offentliggöras förrän om flera dagar på grund av det stora antalet poströster.

Trots att många valde att lägga sin röst i en brevlåda i stället för i en valurna ringlade långa köer utanför vallokalerna. På vissa håll snirklade sig köerna flera kvarter, där de som ville rösta stod 1,5 meter ifrån varandra. I staden Milwaukee, med 600 000 invånare, uppges bara runt fem vallokaler har hållit öppet.

Annons

Wisconsins guvernör, demokraten Tony Evers, bestämde under måndagen att primärvalet skulle flyttas fram på grund av den pågående coronaviruspandemin, men delstatens högsta domstol upphävde beslutet och delstaten blev därmed tvungen att genomföra primärvalet.

Kritiken har varit massiv mot att det inte ställdes in tidigare, då 15 andra delstater ställt in sina primärval i takt med att coronaviruset spridits allt snabbare i landet.

I Wisconsin har över 2 500 personer testats positivt för covid-19 och 92 har hittills avlidit.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons