Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Långt fängelsestraff för mord på journalist

Slovakien • Publicerad 6 april 2020
Den före detta soldaten Miroslav Marcek döms till 23 års fängelse för mordet på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova i Slovakien. Marcek har tidigare erkänt morden, och var inte själv närvarande när strafftiden utdömdes. Arkivbild.
Den före detta soldaten Miroslav Marcek döms till 23 års fängelse för mordet på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova i Slovakien. Marcek har tidigare erkänt morden, och var inte själv närvarande när strafftiden utdömdes. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

En före detta soldat som har dömts för mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova i Slovakien får ett straff på 23 års fängelse.

Den dömde Miroslav Marcek sköt de två till döds i februari 2018. Han var själv inte närvarande i domstolen i Pezinok norr om Bratislava. Han har tidigare erkänt sig skyldig till mordet, som ledde till omfattande demonstrationer och tvingade den dåvarande regeringen och dess premiärminister Robert Fico att avgå.

Annons

– Mordet var kallblodigt, elakt. Offren hade inte en chans att försvara sig, sade domaren Ruzena Szabova.

– Men hans erkännande var en lindrande omständighet.

Åklagaren hade krävt 25 års fängelse och överklagar strafftiden.

Ytterligare personer står åtalade för beställningsmordet, bland dem affärsmannen Marian Kocner vars verksamhet granskats av journalisten Kuciak.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons