Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisen stoppar inte las-förhandlingar

Coronakrisen stoppar inte förhandlingarna om nya arbetsrättsliga regler som fack och arbetsgivare för parallellt med att regeringen utreder frågan.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2020
Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen och PTK. Arkivbild.
Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen och PTK. Arkivbild.Foto: Karin Wessl n / TT

Tjänstemannakartellen PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt vill hålla klåfingriga politiker borta som i krisen vill passa på att peta i arbetsrättsliga frågor.

– Pandemin påverkar inte grundfundamenta, säger han.

Annons

Det parterna kommer överens om ska hålla över lång tid, inte över en kris enbart, resonerar han.

Arbetsgrupperna som ska ta fram förslag till nya regler om bland annat kompetensutveckling och anställningsskyddet, fortsätter ungefär som vanligt under våren. Och tidsplanen som ritades upp före jul om att återuppta förhandlingarna efter sommaren hoppas han håller.

– Vår bedömning är att det fortsatt är möjligt, säger Wästfelt.

Under tiden hoppas han att politikerna kan ha is i magen och avvakta att gå vidare med resultatet från den politiskt tillsatta utredningen som väntas vara klar i slutet av maj.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inleddes på allvar i fjol i spåren av att regeringen och samarbetspartierna C och L enades om att skruva i lagen om anställningsskydd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons