GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Legaliserad dödshjälp spansk valfråga

Debatten om dödshjälp har tagit rejäl fart i Spanien inför det stundande parlamentsvalet. Frågan blev aktuell då en 69-årig man anklagades för dråp, efter att ha hjälpt sin sjuka hustru att avsluta sitt liv.
Spanien • Publicerad 10 april 2019
Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrerar för en legalisering av dödshjälp.
Människor utanför en domstol i Madrid som demonstrerar för en legalisering av dödshjälp.
Foto: Paul White

Hittills har valfrågorna rört ekonomi och i viss mån sociala frågor, men nu har legalisering av dödshjälp seglat upp och blivit ett hett ämne.

Frågan om dödshjälp aktualiserades i förra veckan när den anklagade 69-årige mannen själv överlämnade sig till myndigheterna och berättade att han gett sin hustru en dödlig dos med läkemedel.

Partiledare ändrade sig

Dödshjälp har debatterats i Spanien tidigare. En undersökning från 2017 visade att 84 procent av de tillfrågade var för. Frågan är känslig i det katolska landet och motståndet mot en legalisering finns. Förra året lade den sittande socialdemokratiska minoritetsregeringen fram ett förslag om att avkriminalisera dödshjälp, men det stoppades av konservativa PP och liberalkonservativa Ciudadanos.

Under ett valmöte i söndags upprepade premiärminister Pedro Sánchez att Socialdemokraterna kommer att legalisera dödshjälp om de får majoritet i valet.

Ciudadanos partiledare Albert Rivera uppger i en tv-intervju att han har ändrat sig i frågan och nu stödjer legalisering. Han uppmanar PP att göra likadant.

De konservativa PP och det högerextrema partiet Vox motsätter sig en legalisering. PP:s ledare Pablo Casado hävdar att Socialdemokraterna försöker dra politiska fördelar av den aktuella händelsen.

Frågade hustrun

69-åringens hustru led av sjukdomen ms sedan 30 år tillbaka. I en video som mannen själv spelat in, och som visats i lokala medier, hörs hur mannen frågar sin fru:

– Du har frågat mig många gånger om jag kan hjälpa dig att avsluta ditt liv, men jag har velat avvakta en legalisering. Insisterar du nu på att du vill begå självmord?

– Ja, ju förr desto bättre, svarar hon.

Mannen riskerar två till tio års fängelse om han fälls för dråp. Han är fri i väntan på rättegång.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.