Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Legendarens coronafruktan: "Väldigt tufft"

Samtidigt som fotbollslegendaren Roberto Donadoni försöker förbereda sin kinesiska klubb Shenzhen inför säsongen finns tankarna hos hans familj i coronakrisens Italien.
Fotboll • Publicerad 5 april 2020
Roberto Donadoni. Arkivbild.
Roberto Donadoni. Arkivbild.Foto: Giorgio Benvenuti/AP/TT

Donadoni, 56 år, är från Bergamo, en av de hårdast drabbade städerna i ett Italien där nästan 15 000 människor har avlidit till följd av covid-19.

– Min familj är därifrån. Varje dag pratar jag med min mamma, min bror och min syster. Jag kan se min familj via Facetime, Skype eller Wechat, men det är annorlunda. När du är nära din familj är det en sak, men när du är 10 000 kilometer bort så är det en annan sak, säger Donadoni i en telefonintervju från södra Kina med nyhetsbyrån AFP.

Annons

Roberto Donadoni vann Europacupen (nuvarande Champions League) tre gånger under tolv år i Milan, tog sex Serie A-titlar och silver och brons med Italien i VM 1994 och 1990. Han tog över Shenzhen som tränare i slutet av förra säsongen, kunde inte hålla kvar klubben i högsta divisionen, och har nu pressen på sig att ta laget tillbaka till förstaligan.

Hjälpsändning liggande

Donadoni säger att han inte förlorat några familjemedlemmar i coronapandemin, men att hans före detta hustrus pappa har dött.

Han är djupt oroad för familj och vänner hemma i Italien och skulle helst vilja vara med sin fru Cristina och sin sexåriga dotter som bor i bergen utanför Milano. Men Kina har infört inreseförbud för utländska medborgare för att förhindra en ny våg av coronafall.

Roberto Donadoni har köpt 15 000 ansiktsmasker och försöker också få tag i skyddshandskar och skyddskläder till sjukhuspersonal i Italien. Men ansiktsmaskerna blev liggande i tio dagar i Italien innan de nådde fram.

– Det är helt otroligt, under den tiden var det säkert många som dog. Det är väldigt viktigt att politikerna där hemma hjälper mig och alla andra som vill hjälpa till.

"Hälsan viktigast"

I Kina, där virusutbrottet startade, börjar livet så sakteliga återgå till det normala. Men när ligasäsongen, som skulle ha börjat i februari, kan starta är inte klart.

I Italien och resten av Europa ligger fotbollen nere, men förbunden och ligorna hoppas att den snart ska kunna återupptas. Däremot tog det belgiska förbundet häromdagen beslutet att ställa in resten av ligasäsongen.

Roberto Donadoni har sin åsikt klar:

– Det viktigaste nu är vår hälsa. Att besegra viruset. När vi har gjort det kan vi börja prata om fotboll och sport igen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons