Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lex Maria-anmälan efter mordförsök i Malmö

En 22-årig man dömdes i mars för mordförsök efter att i november i fjol ha överfallit en kvinna i en busskur i Malmö.
Nu lex Maria-anmäler psykiatrin i Malmö sig själv för att ha missat att ge mannen vård, skriver .
Vård • Publicerad 6 april 2020
Polisens kriminaltekniker i arbete på busshållplasten där en 27-årig kvinna överfölls av en man med tillhyggen i november förra året. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker i arbete på busshållplasten där en 27-årig kvinna överfölls av en man med tillhyggen i november förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 27-årig kvinna satt och väntade på bussen i Malmö i november förra året när hon överfölls och misshandlades i huvudet med en trästolpe och ett glasföremål. Gärningsmannen, en 22-åring, har dömts för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt skadestånd.

I polisförhör har han varit tydlig med att hans mål var att den attackerade kvinnan skulle dö, skriver Malmö tingsrätt i domen. Våldet hon utsattes för var besinningslöst och mycket kraftigt, konstaterar domstolen.

Annons

Enligt mannens släktingar kontaktades vården bara timmar före attacken, eftersom man var orolig och ville få honom omhändertagen av psykiatrin.

Nu har psykiatrin i Malmö gjort en internutredning av sitt agerande och en lex Maria-anmälan mot vuxenpsykiatrin har skickats till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Enligt anmälan handlar det om en allvarlig vårdskada. ”Planerad vård och uppföljning av patient med allvarlig psykisk sjukdom uteblir relaterat till bristfällig vårdplanering/krisplan samt bristande dokumentation och kartläggning av missbruk", står det i anmälan.

Den 27-åriga kvinnan vårdades efter attacken på sjukhus under flera månader och det var till en början oklart om hon skulle överleva. Nu kan kvinnan, med vissa svårigheter, både uttrycka sig och gå.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons