Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många i sorg efter knivmord på skola

Pojken som blev knivhuggen vid sin skola i Göteborg i måndags har avlidit. En annan pojke på skolan misstänks ha utdelat knivhugget. Båda är under 15 år.
En ström av sörjande besökte minnesplatsen vid skolan efter dödsbudet.
Brott • Publicerad 1 april 2020
Flaggan hölls på halv stång vid minnesplatsen utanför skolan på onsdagen, när sörjande kom för att prata och lägga ned blommor eller hälsningar.
Flaggan hölls på halv stång vid minnesplatsen utanför skolan på onsdagen, när sörjande kom för att prata och lägga ned blommor eller hälsningar.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flera personer blev vittnen till den våldsamma händelsen, som skedde på måndagseftermiddagen vid en skola i stadsdelen Kortedala i Göteborg.

Pojken som nu avlidit träffades av ett knivhugg i halsen. Den andre pojken, som nu är misstänkt för mord, greps i sin bostad kort efteråt. Han har tagits om hand av sociala myndigheter. Polis och åklagare anser sig ha en relativt klar bild av vad som skett.

Blir inte åtalad

Annons

Men eftersom den misstänkte är under 15 år blir han inte åtalad – oavsett vad mordutredningen kommer fram till.

Däremot kan det bli en så kallad bevistalan i domstol, som syftar till att klarlägga vad som hänt och ge socialtjänsten underlag för insatser. Domstolen ger en dom om brottet och i fall den misstänkte är skyldig, men utdömer inget straff.

Polisens utredning bedrivs enligt lagen om unga lagöverträdare (Lul).

– Den ska vara gjord inom tre månader. Men det är "skyndsamt" som gäller, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

I övrigt vill han inte kommentera utredningen.

Bevistalan är en ovanlig process, som drivs av åklagare och motsvarar ett åtal. Den används främst vid mycket allvarliga brott.

Åklagaren kan inte själv besluta att väcka en bevistalan. Den måste föregås av en begäran från socialtjänsten, Socialstyrelsen eller det misstänkta barnets vårdnadshavare.

Lugn stämning

Skolan har hållits öppen hela tiden. Representanter för elevhälsan, och ett kristeam, har funnits på platsen. Ett minnesrum ställs i ordning, och på skolgården finns en minnesplats med blommor och hälsningar.

– Stämningen här har varit lugn, dämpad och värdig. Det har varit många vuxna här, säger Matts Björk, yttre befäl på polisen, som var på plats vid skolan.

En liten ström av lågmälda barn och vuxna kommer till minnesplatsen och stannar en stund, medan TT besöker skolan. Den som vill kan få dricka eller kaffe av skolpersonal.

Annons

Även i måndags eftermiddag och kväll, efter den våldsamma händelsen, hölls skolan öppen med kurator på plats.

– Några elever valde att prata med kuratorn innan de gick hem, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons