Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ljummet mottagande för mobil strömningstjänst

Den nya strömningstjänsten Quibi har lanserats i USA. Affärsidén – originalproduktioner med tiominutersavsnitt som enbart går att se i mobilen – är framtidens modell, enligt initiativtagaren Jeffrey Katzenberg.
Men den nya tjänsten tas inte emot med hurrarop.
Tv • Publicerad 6 april 2020
Christoph Waltz och Liam Hemsworth spelar huvudrollerna i Quibiserien "Most dangerous game."
Christoph Waltz och Liam Hemsworth spelar huvudrollerna i Quibiserien "Most dangerous game."Foto: Quibi/AP/TT

Quibi, en sammanslagning av orden "quick" och "bites" (munsbitar), marknadsförs som fartig underhållning för människan på språng.

Vid lanseringen av tjänsten, som än så länge bara är tillgänglig i USA och Kanada, finns 26 originalproduktioner att tillgå i varierande genrer: drama, humor, reality-tv med mera. Och det är tunga namn som ska locka tittarna. Jennifer Lopez, Christoph Waltz ("Inglourious basterds"), Sophie Turner ("Game of thrones"), Jay Leno och Chance the Rapper är bara några av profilerna som syns i produktionerna, som bakom kulisserna även har lockat bland andra Steven Soderbergh, Guillermo del Toro och Sam Raimi.

Hollywoodgigant

Annons

Bakom projektet står Hollywoodgiganten Jeffrey Katzenberg, som var ordförande för Walt Disney Studios 1984–1994 och som senare var med och grundade Dreamworks Animation.

Katzenberg, som i en intervju med Variety i fjol sade att mobiltelefoner fortfarande är en outnyttjad marknad för videoströmning, har lyckats samla ihop nästan 18 miljarder kronor från investerare och är övertygad om att små doser på små skärmar är vad konsumenterna törstar efter.

– Jag tror att vi kan vara rätt tjänst vid rätt tidpunkt, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

"Möt Quibi, strömningstjänsten i kortformat som ingen behöver just nu", basunerar Rolling Stone ut i en text som påtalar att tidpunkten inte kunde varit sämre.

"Tjänsten lanseras i en värld där ingen är på språng, på väg till jobbet eller i någon sorts behov av det portabla tittandet som Quibi är avsett för", skriver Rolling Stones Alan Sepinwall.

Ensamrätt i två år

Åsikten delas av ett flertal nyblivna Quibi-användare som i sociala medier uttrycker sin frustration över att inte kunna spela upp materialet på sina betydligt större skärmar i hemmen. Åtminstone inte än på ett tag.

Enligt avtalen som sluts mellan Quibi och dess kreatörer har de sistnämnda rätt att efter två års tid sammanställa de korta avsnitten till en längre helhet som sedan kan säljas till andra tjänster.

Fakta: Quibi-serier

Nedan följer ett axplock ur Quibis utbud:

"I promise": Realityserie som följer basketstjärnan LeBron James ideella arbete med att öppna en skola för utsatta barn i sin hemstad Akron.

"Most dangerous game": Liam Hemsworth och Christoph Waltz spelar huvudrollerna i denna actionthriller som handlar om rika människor som jagar mänskligt byte för nöjes skull.

"Chrissy's court": Supermodellen Chrissy Teigen är rättsskipare i en lättsam realityserie som inspirerats av "Judge Judy".

"Nikki Fresh": Realitystjärnan Nicole Richie spelar sig själv i en musikalkomedi.

"Survive": Sophie Turner ("Game of thrones") och Corey Hawkins ("The walking dead") är de enda överlevande efter en flygplanskrasch.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons