Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

LO: En halv miljon jobb försvinner

Sveriges BNP kommer att minska med 15 procent under det andra kvartalet 2020, och så mycket som en halv miljon arbetstillfällen kommer att försvinna under de närmaste månaderna. Den dystra prognosen ger LO.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

LO räknar sedan med en återhämtning, där arbetslösheten vid slutet av året kommer att vara runt tio procent, och Sveriges BNP sett till hela 2020 kommer att minska med fem procent.

– Det är ett oerhört kraftigt fall, större än vad regeringen eller Konjunkturinstitutet har räknat med. Vi tror att fallet i produktionen blir större, säger LO-ekonomen Håkan Hellstrand vid ett seminarium.

Annons

För att minska det ekonomiska fallet har LO:s chefsekonom Ola Pettersson en tydlig uppmaning till politiken:

– Spar inte på krutet. Det finns inget att hålla igen på. Satsa allt som går.

Bland annat efterfrågar LO mer resurser till kommuner och regioner, utöver vad regeringen redan aviserat, 22 miljarder extra i år.

– Vi vill se 30 miljarder kronor till kommuner och regioner i ökade generella statsbidrag. De är i stort behov av resurser då de kommer att drabbas hårt av minskade skatteintäkter och den enorma ansträngning som nu pågår för att hantera coronaviruset, säger Ola Pettersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons