Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Malariamedicin kan förvärra för coronapatienter

Larmrapporter om att klorokin kan vara farligt för patienter med covid-19 har lett till att alla försöksbehandlingar avbryts i Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 2 april 2020
I provrörsförsök har det nya coronaviruset visat sig sårbart för klorokin, den verksamma substansen i malarialäkemedel. Men försök på människor visar risk för allvarliga biverkningar. Arkivbild.
I provrörsförsök har det nya coronaviruset visat sig sårbart för klorokin, den verksamma substansen i malarialäkemedel. Men försök på människor visar risk för allvarliga biverkningar. Arkivbild.Foto: AP/TT

Klorokin, som är den verksamma substansen i malarialäkemedel, har lyfts fram som ett möjligt sätt att bota patienter med covid-19. Bland annat twittrade USA:s president Donald Trump nyligen att substansen skulle kunna bli "en av de viktigaste milstolparna i medicinhistorien".

Laboratorieförsök har visat att klorokin har viss effekt på det nya coronaviruset, och kliniska studier på patienter med svår covid-19 har påbörjats på många håll i världen – bland annat i Sverige. Men nu rapporterar Göteborgs-Posten att försöken har avbrutits, efter flera rapporter om att behandlingen kan ge farliga biverkningar.

Rapporter om biverkningar

Annons

– Det började komma rapporter om misstänkta svårare biverkningar än vi först trodde. Vi kan inte utesluta svåra biverkningar, framför allt från hjärtat, och det är ett svårdoserat läkemedel. Dessutom har vi inga starka bevis på att klorokin har effekt vid covid-19, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.

Även Södersjukhuset i Stockholm har avslutat alla behandlingar med klorokin.

På andra håll i världen pågår dock fortfarande ett antal större studier.

– Skulle det då visa sig att klorokin är bra så ska vi självklart använda det. Men innan dess kommer vi inte att riskera patienternas hälsa genom att ge det, säger Magnus Gisslén.

Begränsar förskrivning

Sedan det blivit känt att klorokinin visat viss effekt vid behandling av patienter med covid-19 har efterfrågan vuxit. Nu har Läkemedelsverket därför begränsat möjligheten att förskriva läkemedel med klorokin för att undvika en bristsituation.

Läkemedel med klorokin har i alltför hög grad förskrivits till patienter "på andra grunder än godkänt behandlingsområde", konstaterar verket i ett pressmeddelande. Nu ska bara läkare med specialistkompetens i exempelvis reumatologi få rätt att skriva ut läkemedlen, skriver Läkemedelsverket som också noterar att kunskapen om klorokins effekt vid covid-19 är mycket begränsad och att det finns en rad konstaterade biverkningar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons